ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 5 януари

0 4127 04.01.2010
Пресата на 5 януари

Вестниците пишат за това кой взе половин милиард; че МВР се закани да прибере от улиците „Апашите”; че депутатите спестиха 53 634 лв. с отсъствия.



Кой взе половин милиард? Тайна!, пита и си отговаря 24 часа.

Близо 500 млн. лева бяха раздадени от правителството на Станишев в края на мандата. Тези пари бяха част от антикризисните мерки, които обаче не се усетиха. Сред бизнеса се разказва, че парите са били раздадени на “другарски” фирми. Кои точно са фирмите, получили кредити от 500-те милиона лева от излишъка за 2008 г., поиска да разбере “24 часа” от премиера, БНБ и Министерството на финансите на 15 декември. След половин месец и три официални отговора по Закона за достъп до обществена информация обаче не получихме имената на фирмите, пише “24 часа”.

До дни ясно плащаме ли 3 лв. за синя зона, установява 24 часа.

Каква ще е новата цена на синята зона в София, ще стане ясно до края на другата седмица. Тогава се очаква комисията, която изготвя концепция за паркирането в София, да излезе с конкретни варианти. Тя трябва да предложи как да бъде разделена синята зона на подзони. Целта е цената за паркиране в подзоните да е различна, като най-скъп ще е престоят в идеалния център. Това съобщи в понеделник зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Той отказа да коментира дали цената на паркирането в идеалния център ще стане 3 лв. на час. Христов напомни, че синята зона не е паркинг, а може да се ползва само за 2 часа.

Джипита искат лихви за забавените заплати, пише Стандарт.

Конфликтът между личните лекари и финансовото министерство влиза в съда. Джипитата ще си искат лихвите по забавените заплати за ноември. Нито лев не им е преведен за дейностите по здравна каса. Говори се, че пари няма да има до 15 януари, коментира шефът на съсловната организация в Перник д-р Борис Косаров. „Случващото се е прецедент. Нямаме отговор на писмото ни до министър Дянков и сме в пълно неведение за датата, когато ще си получим парите”, твърди д-р Косаров.

МВР се закани да прибере от улиците „Апашите”, съобщава Новинар.


„Апашите” е новото кодово име на спецакцията, която предстои да стресне и да притесни бандитите. След групата за похищения, която беше разбита при акцията „Наглите”, на ред са кварталните престъпници. Наркодилъри, крадци на коли и бандити, които разбиват апартаменти, са хората, в които ще се прицели МВР. Това съобщи главният секретар на вътрешното ведомство Калин Георгиев. Като символично начало на масираната атака на полицията над апашите е задържането на 39-годишен мъж с прозвището Кубето. Той е задържан в момент, когато е отварял скъп автомобил, обясни Георгиев. Мъжът имал три присъди и 19 криминални регистрации.

Депутатите спестиха 53 634 лв. с отсъствия, информира Дневен Труд.


С точно 53 634 лева и 18 стотинки са били глобени миналата година депутатите за отсъствия от пленарни заседания и сбирки на комисии. Това сочи справка на Народното събрание. От първото заседание на този парламент до 30 ноември 2009 г. за кръшкане от работа са били глобени 92-ма народни представители. Както и досега, най-глобяваният депутат и в този парламент е лидерът на ДПС Ахмед Доган, който стъпва на червения мокет само при особено важни случаи като избор на правителство. В първата сесия на новия мандат той е отнесъл 10 100 лв. глоби за своите 46 отсъствия.
По стъпките му в тази класация върви един от новите депутати на ДПС Делян Пеевски, на когото са удържани 6711 лева. Третата позиция отново е за човек на Сокола - държи я Емел Етем. Тя е била глобена с 3996 лева. “Едва” на четвърто място се подрежда представител на друга партия. Той е вече бившият соцдепутат Евгений Узунов, който напусна парламента по свое желание след конгреса на БСП м.г. Неговият джоб е олекнал с 3700 лв. Пети е председателят на БСП Сергей Станишев с 2876 лв. глоби за 10 отсъствия.

Софийската прокуратура подхваща академията в Свищов, твърди Дневен Труд.


Столични прокурори подхващат мащабно разследване срещу Стопанската академия в Свищов. Преди месец заваляха жалби до прокуратурата и до премиера за крупни нарушения във вуза. В окръжната прокуратура във Велико Търново бе образувано досъдебно производство. Преди Нова година обаче материалите били прехвърлени в Софийска градска прокуратура. “Лице от ранга на ректора Величко Адамов трябва да бъде разследвано в София”, обясниха в понеделник търновските прокурори. Те уточниха, че няколко преписки са обединени в едно дознание. Ще се търсят данни за допуснати престъпления по служба, за сключване на неизгодни сделки и др.

Заводът за боклука на София ще закъснее с още половин година, четем в Дневник.

Заводът, който ще преработва отпадъците на София, няма да е готов преди средата на 2012 г., стана ясно вчера. Само преди два месеца Столичният общински съвет прие програма за управление на отпадъците, според която съоръжението трябваше да заработи до края на 2011 г. Причината за поредното забавяне е процедурата по избор на фирма, която ще го проектира и строи. Офертите на деветте кандидата бяха отворени вчера, без да се съобщават конкретни параметри. Класирането ще е ясно чак в началото на май. "Ако няма обжалване, ще сключим договора през юни-юли и изграждането може да започне до края на годината", каза заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска. Тя припомни, че според условията на обществената поръчка срокът за пускането на завода е 23 месеца от сключването на договора.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама