НОВИНИ


Оправдаха прокурор за натиск над колеги заради невменяемост

3 4213 19.11.2019
Оправдаха прокурор за натиск над колеги заради невменяемост
Кръстин Кацаров

Бившият зам.-районен прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров е оправдан по всички обвинения за натиск над магистрати, защото е бил невменяем, съобщава lex.bg.


Това реши състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Петър Сантиров, а ключов фактор за решението се оказа заключението на единайсеторната съдебно-медицинската експертиза. 11 професори и доценти от всички университети в страната са единодушни, че прокурор Кацаров е бил невменяем към момента на извършване на деянията, за които беше обвинен и не може да носи наказателна отговорност за тях. Заключението на експертите е, че той е страдал от временно биполярно афективно разстройство в тежка фаза.

 

Заради това на финала на делото и прокуратурата пледира за оправдателна присъда за Кацаров. Разследването срещу него започна преди 4 години, когато прокурорът беше временно отстранен от длъжност, но в началото на 2017 г. беше възстановен след година и половина, тъй като разследването се проточи. Според лекарите обаче няма проблем Кацаров да работи като прокурор сега, тъй като е в ремисия, лекува се и в момента няма здравословен проблем.

 

Той е подсъдим за престъпления против правосъдието, свързани с натиск над прокурори и над съдия, както и за опит за принуда, придружен със закана. Именно експертизите за вменяемостта на Кацаров станаха причина за забавяне на разследването, като в крайна сметка първите заключения бяха, че той може да носи отговорност за действията си.

 

Според обвинението през пролетта на 2015 г. Кацаров подбудил своя колега от Районната прокуратура в Казанлък Дойчо Цанев да прекрати поради малозначителност разследване за наркотици срещу сина на негово приятелско семейство. Пак тогава подбудил друг прокурор от Казанлък – Мария Михайлова, да обвини двама души за длъжностно присвояване.

 

Кацаров, който в един момент беше и и.д. шеф на прокуратурата в Казанлък, има обвинение и за това, че е склонявал друг свой колега да обвини кмета на Павел Баня в документно престъпление, да го задържи за 72 часа и да иска постоянен арест. Пред друг прокурор пък настоявал да наруши вътрешното си убеждение и да повдигне обвинение за грабеж по друго дело, като пак поискал арест за обвиняемия.

Кацаров не се притеснил да склонява и съдията в Административен съд – Стара Загора Ирена Янкова, от която поискал да уважи жалбата на фирма за отмяна на заповед на РДНСК.

 

Обвинението за опит за принуда е свързано с обаждане по телефона, при което опитал да принуди жител на Казанлък да убеди сина си да се откаже да търси правата си след нанесен му побой и отправени закани. Прокурорът казал на бащата на пострадалия, че ако синът му не оттегли жалбата си, щял да направи така, че да го вкара в затвора и там да бъде подложен на сексуално насилие от мъжа, от когото се жали.

 

Името на Кацаров нашумя през 2015 г. покрай започнало тогава разследване срещу журналист заради репортажи за наводнението в Казанлък. Георги Манчев от „Пресс ТВ“ дори получи призовка, за да му бъде повдигнато обвинение за всяване на паника, но разследването беше прекратено, след като получи гласност.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама