БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Българската икономика в тупик до 2011

2 5339 05.01.2010
Българската икономика в тупик до 2011

България се оказва една от страните с най-лоши икономически перспективи за 2010 година. Това показва изследване на водещата американска агенция за анализи RGE Monitor.



В един от последните анализи на агенцията се казва, че Източна Европа и Централна Азия се открояват като най-слабо развиващи се в икономически план региони в света. Това се отнася до способността им да постигнат икономическо възстановяване и положителен растеж през тази година. А България е една от страните, които имат най-слаби шансове за възстановяване, твърдят от агенцията.

По отношение на България и Румъния RGE Monitor е категорична, че двете страни няма да видят положителен икономически ръст до 2011 година. За други държави в региона, като Хърватия и Сърбия, например, прогнозират слаб растеж още тази година.

Валутният борд и фиксираната валута, според анализаторите, са голяма пречка за българския износ, особено на фона на падащата стойност на валутите в съседните държави.

През 2010 г. икономиката на България ще продължи да се свива, като прогнозите на икономистите се движат между 1 и 2%, пише Дойче веле. Вътрешното търсене ще остане слабо поради силно затегнатото кредитиране и високата безработица.

Другите рискове за България са големият външен дълг и опасността от повторение на газовата криза от януари миналата година. Външният дълг на страната е почти 37 млрд. евро, или 107% от БВП. Той е сред най-високите в региона като процент от БВП и прави България особено чувствителна по отношение на финансови шокове, идващи отвън. RGE Monitor не изключва възможността България да потърси финансова помощ от МВФ.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама