АКТУАЛНО


Административният съд в София се произнесе за законността на ”Златен век”

1 4850 22.11.2019
Административният съд в София се произнесе за законността на ”Златен век”

Cъc cвoe peшeниe 30 юли 2019 съдът пoтвъpди вaлиднocттa нa paзpeшeниeтo зa cтpoeж нa мнoгoфyнĸциoнaлнaтa cгpaдa „Злaтeн вeĸ” и oтмeни зaпoвeдтa нa ДHCK зa cпиpaнeтo нa cтpoeжa.


В решението е записано, че поправката в ЗУТ от 2017 г., с която срокът на разрешителни за строежи като "Златен век" се удължи от 5 на 10 години, "следва да се прилага за всички правоотношения, които не са приключили към датата на влизането ѝ в сила, респ. към всички разрешения за строеж, чиито срок не е изтекъл към тази дата".

 

Към делото са приложени и "становища от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството, адресирани включително и до началника на ДНСК относно тълкуването и прилагането" на променения текст от ЗУТ. "Тези становища напълно се споделят от настоящия съдебен състав", пише в решението. АССГ обяви, че разрешителното за строеж важи до 2022 г.


Видни юристи като проф. Огнян Герджиков, проф. Дончо Хрусанов, Проф. Иван Русчев, проф. Иван Тодоров и проф. Димитър Костов нееднократно се произнесоха по казуса и потвърдиха законноста на строежа в контекста на поправките на член 153 на ЗУТ.

 

Решение


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама