НОВИНИ


Йоханис печели и втория тур на изборите в Румъния

0 3848 25.11.2019
Йоханис печели и втория тур на изборите в Румъния
Клаус Йоханис БГНЕС

Прозападният президент на Румъния Клаус Йоханис печели втория тур на изборите, показват данни от екзит пол проучване. Той побеждава кандидата на левицата Виорика Дънчила, която беше министър-председател допреди няколко месеца.


Проучване на IRES дава 66,5% подкрепа за Йоханис и 33,5% за Дънчила. Друга агенция - CURS-Avangarde, дава 64% от гласовете в подкрепа на настоящия президент.


Според централната избирателна комисия активността е била около 50 на сто.


Втори мандат на Йоханис се очаква да помогне за възстановяваване на проевропейската траектория пред Румъния, след като управлението на левицата бе белязано от корупционни скандали и опити за натиск над съдебната система.


Близо 700 хиляди румънци зад граница също гласуваха. Те имат право да изпратят гласа си и по пощата.


Йоханис и Дънчила завършиха кампаниите си с отделни пресконференции, след като настоящият президент отказа да се яви на пряк дебат с претендента.


Кандидатурата на Йоханис бе подкрепена от управляващата дясноцентристка Национално либерална партия, която има свое правителство на малцинството с премиер Людовик Орбан.


Йоханис бе в основата на съпротивата срещу опита на Социалдемократическата партия и правителството на Дънчила да подчинят съдебната система. Това доведе до серия от протести, като през август бившето правителсво използва и сила срещу демонстрантите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама