НОВИНИ


PR експерт: Колко са мълчаливите трагедии, никой не знае

4 4385 25.11.2019
PR експерт: Колко са мълчаливите трагедии, никой не знае
Любомир Аламанов

Радостно е, че полицията започва кампания срещу домашното насилие. Тъжно е, че трябваше две години да минат в безмислени разправии, да бъдат съсипани животите на хиляди насилени жени, за да започне някаква промяна.


Сигналите за домашно насилие са десетки хиляди всяка година. И това са подадените на 112. Колко са мълчаливите трагедии, никой не знае.

 

Наказания трябва да има. Но превенцията е много по-важна. Превенция, която да намалява шанса да се стига до наказания. Превенция, която да учи хората кое е допустимо и кое не.

 

Приемането на една Конвенция срещу домашното насилие нищо няма да промени. Но ще даде знак кое е допустимо и кое не. И ще накара чиновниците да работят. А колкото до някои притеснения, вижте числата. Само за миналата година сигналите за домашно насилие са над 31 000. И нито един сигнал, че някой са го направили хомосексуален. Толкова за истерията по темата.

 

И да, има насилие по полов признак. Има вменяване на социални роли. Ако една учителка в малък град казва непрекъснато на седмокласничка: "Няма нужда да учиш математика, тя е за момчета. Ти учи как да шиеш и готвиш, че да се омъжиш." - това е насилие по пол. И би трябвало да е абсолютно недопустимо в нормално общество.

И да, реален е примерът. За съжаление.

 

Но се радвам. Усилията на всички, които не се уплашиха през последните години, а продължиха да говорят и пишат и протестират по темата, дават резултат. Даже администрацията започва да разбира колко голям е проблемът. И колко работа има да се свърши. И колко всички ние трябва да се променим.

 

Добра стъпка на полицията.

Моля ви, не спирайте.

Продължавайте, хиляди имат нужда от вас.

Хубав ден!

 

Любомир Аламанов, Фейсбук

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама