НОВИНИ


Тихомир Безлов: България продължава да е сред най-големите три канала за трафик на хероин

2 4588 27.11.2019
Тихомир Безлов: България продължава да е сред най-големите три канала за трафик на хероин
Тихомир Безлов

Новият доклад за европейския пазар на забранени вещества, изготвен от Европейския център за наблюдение на наркотиците и полицейската служба Европол, не показва нищо ново. България продължава да си е един от трите големи канала за трафик на хероин към Западна Европа от Турция.


Това заяви пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него

 

„Големият проблем в случая с европейските страни е, че те, за разлика от САЩ, не се опитват да ограничат доставките в Латинска Америка, т.е. нямат свои специални служби, които да работят при доставчиците, съответно влиянието върху доставките на европейските служби е много по-ограничено. Отсъствието на единни служби, отсъствието на финансиране на тези проекти го ограничава. Това са големите теми“, коментира той.

 

При хероина има спад на потреблението с дългосрочна тенденция, посочи Безлов. По думите му има и намаляване на залавянията по пътя на хероина за разлика от кокаина, при който се наблюдава ръст на потреблението.

 

„България отделяше големи ресурси за ограничаване на хероиновия трафик. Имахме години с до 2 тона залавяния. След това по време на кризата с незаконните цигари през 2009 - 2010 г. митниците и МВР пренасочиха ресурс към тази тема, защото това ощетяваше бюджета. Залавянията спаднаха до 200-300 кг годишно. Сега с отминаване на вълната цигари, очевидно се отделиха повече ресурси на българската граница и през последните 3 години можем да видим, че растат залавянията. Това е в европейски интерес. В България хероиновата епидемия отмина 2001 - 2002 г.“, отбеляза още Тихомир Безлов.

 

Турция е временно отстранена от програмата за създаване на изтребители Ф-35, в която тя е едновременно производител и купувач.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама