НОВИНИ


Менда и Валери: Искаме само да бъдат регистрирани имотите, предлагани за краткосрочно настаняване

5 4962 27.11.2019
Менда и Валери: Искаме само да бъдат регистрирани имотите, предлагани за краткосрочно настаняване
Самата Менда Стоянова БГНЕС

ГЕРБ и Националният фронт за спасение на България се разбраха имотите за краткосрочно настаняване, които се предлагат онлайн чрез платформи като Airbnb и Booking, да не се категоризират, а само да се регистрират като туристически обекти.


След буря от възмущение в туристическия бранш и сред частни собственици от веригите за предлагане на жилища за краткосрочно настаняване, управляващите потеглиха на заден ход.

 

Според Менда Стоянова и Валери Симеонов внесените от тях предложения между първо и второ четене на закона за бюджета няма да засегнат потребителите, а само ще дадат възможност за регулация на сайтовете за настаняване.

 

„Искам да успокоя всички хора, които правят този бизнес, че нямаме за цел да увеличаваме тяхната административна тежест. Нещо повече, в настоящия Закон за туризма всички те са били длъжни преди да осъществяват тази дейност да се категоризират и впишат в националния регистър за местата за настаняване. Сега ще ги освободим от възможността, от задължението да се категоризират и ще остане само вписването им в регистъра”, опита да бъде благосклонна Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси.

 

Валери Симеонов е по-строг: „Дали ще бъде с ограничаване или подписване на договори с тези сайтове да предоставят съответно информация и плащания към общини от една страна и към НАП е друг въпрос. Като това второто е организирано в Естония и във Франция”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама