ХРАНА И ВИНО


Мандарината – царица на цитрусовите плодове

2 16741 06.01.2010
Мандарината – царица на цитрусовите плодове

Според много учени от всички цитрусови плодове мандарината е плодът, който най-много заслужава да бъде неизменна част от вашето всекидневно меню.



Тя съдържа най-много витамин С, изключително богата е на витамин D (предпазващ децата от рахит) и на витамин К, особено важен за еластичността на кръвоносните съдове и в нея никога не може да има нитради, тъй като те са несъвместими с лимонената киселина, която се съдържа в нея. Нещо повече – в медицината тя се слави и като плод, който може да бъде използван като алтернативно лечебно средство

Zdrave.bg ви предлага цели 17 причини, заради които си заслужава този плод да е често на масата ви.

1. Мандариновият сок е диетична и лечебна напитка, която е еднакво полезна и за децата (дори за бебетата!) и за възрастните.

2. При висока температура на тялото сокът от мандарини утолява много добре жаждата.

3. Мандарините се използват при лечението на астма и бронхити. Те съдържат голямо количество феноликова аминокиселина (синефрин), която е прекрасно лечебно средство срещу отоци. За прочистване на белите дробове от слузта всяка сутрин се препоръчва да се изпива по чаша мандаринов сок.

4. Отварата от изсушените кори на мандарините смекчава кашлицата и оказва отхрачващо действие при бронхит и трахеит.

5. Пресните мандарини са полезни при заболявания на стомашно-чревния тракт, съпроводени с разстройство.

6. Кората на мандарините влиза в състава на смес от билки, която се прилага в медицината за повишаване на апетита и подобряване на храносмилането. Приготвена по специален начин, тя се приема по 10-20 капки дневно 15-30 минути преди ядене.

7. За стимулиране на апетита се препоръчва отвара от изсушените кори на мандарините.

8. Редовната употреба на мандаринов сок ще ви избави от хелминтите.

9. Мандарините са ценен диетичен продукт, който през зимата насища организма с витамини.

10. Мандарините повишават апетита и подобряват обменните процеси.

11. Етеричното масло, добито от плода, повишава настроението.

12. Отварата от корите спомага за намаляване нивото на захарта в кръвта. Кората от 3 мандарини се сварява за 10 минути в литър вода. Отварата не трябва да се прецежда. Приема се всеки ден, като остатъкът задължително да се съхранява в хладилник.

13. Благодарение на фитонцидните си свойства мандарините оказват антимикробно действие.

14. Външното прилагане на сока им помага срещу млечница.

15. И сокът и плодовете действат ефективно при дизентерия.

16. Мандарините се използват като средство за спиране на кръвотечението (особено при обилни кръвотечения през климактериума).

17. Мандарините са полезни и при кожни заболявания – пресният сок убива някои гъбички (трихофития, микроспория). За да излекувате кожата и ноктите си, поразени от гъбичките, трябва многократно да втривате в тях сок от плодовете или кората на мандарините.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама