НОВИНИ


„Вън от Русия!” вместо „Здравствуйте, братушки!”

19 8067 30.11.2019
„Вън от Русия!” вместо „Здравствуйте, братушки!”
Фолклорна формация ”Македонка” от Петрич nessebarinfo.com

Фолклорни танцьори от петричкия ансамбъл "Македонка" са били депортирани от Русия заради грешка в електронните им визи.


Едва на летището в Санкт Петербург властите установили, че във визите на българските гости липсват бащините имена. На танцьорите било предложено или да се върнат с обратния полет в България, или да бъдат настанени в бежански център, съобщи Нова телевизия.

 

Трупата пътувала за участие във фолклорен фестивал. Заявленията за визи на 18-те танцьори и 18 придружители били попълнени онлайн. Но на летището в Санкт Петербург визите на деветима били обявени за невалидни.

 

Казаха ни: "Имате 5 минути да решите дали ще се качите на самолета за Германия, за България или после ще ви третираме като нелегални емигранти".

 

„Порязват те жестоко и трябва да решаваш на момента, за секунди", разказа Мария Янева, ръководител на клуб "Македонка".

 

Опитвахме да обясним, че пропускът не е съществен, че другите данни отговарят на електронната виза и личния паспорт, но се блъскахме в стената на руската бюрокрация без никакво съдействие. За тях просто бяхме проблем, с който трябваше да се справят в рамките на 10-15 минути", добави Илияна Илиева от самодейния ансамбъл.

 

Потърпевшите са възмутени, защото допускат, че ако са попълнили грешно онлайн формата, не би трябвало да им бъде издадена виза, а след като са получили документа, това би трябвало да означава, че руските власти не намират проблем в документите им.

 

Веднага след като се прибрахме, влязох в посолството да си пусна наново електронна виза с абсолютно същата данни при условие, че вече имам валидна виза и издаден акт за депортация. 

 

Какво бе учудването ми, когато след 2 дни отново получих електронна виза, което означава, че от консулството въобще не правят насрещна проверка дали вече съм получила виза и дали съм била върната с акт за депортация. Тоест, механично издават визи на всеки, посетил техния сайт", коментира Илияна Илиева.

 

Българските танцьори са загубили и сериозна парична сума, след като за участието си в Санкт Петербург са предплатили 6 нощувки за всички 36 пътуващи, включително и за деветимата, чиито престой в Русия е продължил само около час, за да приключи с депортиране.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама