НОВИНИ


Счупиха кръста след бой в Пазарджик

5 6359 06.01.2010
Счупиха кръста след бой в Пазарджик
Бой за кръста в Пазарджик Вяра Йовева

Циганин се сби с кандидатите за кръста в ледените води на Марица в Пазарджик.



32-годишният Темелко Садов Киров, който работи като строител, хвана християнския кръст на Богоявление в студените води на река Марица в Пазарджик. Отец Атанас Кузев хвърли дървения кръст на метър от съседния бряг на Марица. 40 минути отне на 25-те мъже да достигнат до святия символ, който им беше отмъкнат изпод носа от Темелко Киров, който случайно се намирал близо до мястото, където паднал кръста. Циганинът реши да влезе в реката и да го вземе, след което започна борба между него и момчетата, в следствие на което кръстът беше счупен на две половини.

По-голямата част остана в ръцете на Темелко, а другата успя да изтръгне 20-годишният Георги Димитров Цанев. Случилото се предизвика недоволството на присъстващите повече от 2000 души, които помолиха свещеника да го хвърли отново, но той отказа заради това, че е в разрез с традицията. Темелко Киров е ерген и за съжаление не е кръстен. Отец Атанас Кузев му пожела да встъпи в лоното на православната църква след това събитие. Темелко Киров си пожела здраве и повече работа през Новата година.

Frognews.bg припомня, че през 2008-ма година циганин хвана кръста в Пещера и избяга в ромския квартал. На събитието по хвърлянето на кръста на Богоявление тогава присъстваха около 150 - 200 души. Смелчаците, които искаха да се включат в борбата за кръста, не успяха да го направят, тъй като пещерски ром го улови във въздуха, преди да падне във водата, и след това избяга. В последствие се оказа, че мъжът е откраднал кръста, за да го предаде на вторични суровини.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама