НОВИНИ


Файненшъл Таймс: Български неволи

1 4680 07.01.2010
Файненшъл Таймс: Български неволи

Убийството на Боби Цанков посред бял ден в центъра на София е недвусмислено доказателство за властта на организираната престъпност в България, коментира Тони Барбър от изданието Файненшъл Таймс.


Още повече, това се случи в най-неподходящия възможен момент.

Правителството на Бойко Борисов дойде на власт през юли с нелеката задача да възвърне доверието на европейските институции в България. Някои страни-членки на ЕС дълбоко съжалиха, че са допуснали България в европейското семейство преди страната да се е справила с организираната престъпност. Авторът коментира, че докладът на ЕК за „прогреса” на България от 2008 г. е бил най-негативният, публикуван някога за страна-членка на ЕС.
Борисов почти успя да убеди Европа, че ще свърши работа. Правителството предприе мерки срещу корупцията в митниците и залови десетки души във връзка с отвличанията на бизнесмени. Дори новоизбраният председател на ЕС Херман ван Ромпой бе на мнение, че „България отново е на прав път.”
От европейска гледна точка обаче, новините за България рядко са добри. Информацията, че България цели да осуети еврочленството на Турция, озадачи ЕС. Какъв е замисълът зад тези остри нападки срещу Турция? По някакъв начин са свързани с финансови претенции от страна на България. Българското правителство иска компенсации в размер на 14 млрд. евро за имущество, което е принадлежало на стотиците българи, изселени от западната част на Османската империя преди Първата световна война. Тези претенции са отпреди повече от 80 години и няма особена причина да се предявяват сега, освен за вътрешнополитически популистки цели.

Горещо се препоръчва правителството да си гледа проблемите и да не се занимава с другите страни, особено след показното убийство на Цанков.

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама