Няколко седмици преди Коледа цената на свинското месо продължава да се покачва. 30% е по-скъпо то спрямо миналата година. Килограм свинско месо надхвърля 10 лв., а цените на дребно достигат до 13 лв.
Това са най-високите цени на месото у нас за последните 10 години. Една от причините е чумата, която доведе до унищожаването на хиляди прасета в индустриалните комплекси у нас, информира Нова тв.
Председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата е категоричен, че до няколко месеца паниката на пазара ще затихне.
Опасенията на производители и търговци са, че в следващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи, докато стадата напълно се възстановят.
Заради африканската чума по свинете са унищожени над 1/5 от тях. На българския пазар в момента се внася по-евтино месо, предимно от Испания. Но чумата удари не само родното производство, но и пазарите в Азия. Търговците се оплакват, че все по-малко потребители си купуват от по-скъпото свинско.