НОВИНИ


Захарността на гроздето удари рекордни стойности

0 6311 27.08.2007
Захарността на гроздето удари рекордни стойности

Тази седмица териториалното звено на Изпълнителната агенция по лозата и виното – Бургас вдига бариерата за два ранни сорта грозде. Захарността му е висока, няма да се налага допълнителна захар.


Началото на активния гроздобер в Югоизточна България все още не е дадено навсякъде, но е въпрос на броени дни. Информациите, че в Бургаско сезонът е стартирал от миналата седмица, изпревариха събитията – оказа се, че териториалното звено на Изпълнителната агенция по лозата и виното – Бургас едва днес вдига бариерата. От там обаче съобщиха за Frognews, че единствено те, като институция, и кметовете на населени места, около които има големи масиви, са в правото си да дадат старт на гроздобера. Официалното начало наистина се даде днес следобед с два ранни сорта: "Мискет Отонел" и "Пино Шардоне", от които се произвеждатbutilki9_1.jpg качествени бели вина. Поради горещото лято и липсата на дъжд захарността на гроздето е много висока – в този момент тя е вече 19-20 градуса, а за мерлото, което се бере значително по-късно захаромерите удрят 23-24 градуса. Експертите заявиха, че по тези показатели вече сме достигнали субтропически климатични особености. Условията въпреки това заключение са били максимална пречка срещу развитие на каквито и да е болести по лозята. Затова тук се очаква много добра гроздова реколта - и като количество и като захарност, което на свой ред означава, че няма да има нужда от влагане на захар при производството на вино.Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама