НОВИНИ


Филип Димитров е избран за зам.-председател на Венецианската комисия

14 4459 09.12.2019
Филип Димитров е избран за зам.-председател на Венецианската комисия
Филип Димитров

Конституционният съдия и бивш министър-председател Филип Димитров е избран за зам.-председател на Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа, съобщи lex.bg. Той е представител на страната ни в институцията, по-известна като Венецианската комисия, от началото на 2017 г.


За председател на европейското звено е преизбран италианецът Джани Букикио, а останалите зам.-председатели са Клер Бази- Малаури, член на френския Конституционен съвет и Реджина Кинер от Швейцария, професор на Конституционно и административно право в университета в Цюрих.

 

Венецианаската комисия представя правни съвети на държавите членки на ЕС и помага затова правните и институционални структури в тях да работят в съответствие със стандартите в блока.

 

В петък европейската институция излезе със становище, гласящо, че българските власти трябва да се откажат от предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов за общ механизъм за разследване и отстраняване на т.нар. „трима големи“ в съдебната власт и да приемат такава процедура по отношение на главния прокурор. От комисията за пореден път призоваха и за промени, които да ограничат правомощията на главния обвинител, целящи да намалят влиянието му при вземане на решения във Висшия съдебен съвет (ВСС). В отговор министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ще прокара всички пет препоръки за контрол, но в крайна сметка Министерски съвет реши само да въведе фигура на „независим прокурор“, който да разследва главния, без да му докладва за работата си.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама