НОВИНИ


Цветелина Пенкова коментира Новият зелен курс за Европа

1 4423 12.12.2019
Цветелина Пенкова коментира Новият зелен курс за Европа
Цветелина Пенкова

На фона на ескалиращите екологични проблеми, които има страната ни, Новият зелен курс на Европа, добива изключително важна роля. И докато у нас управляващите чакат вятъра да разсее фините прахови частици във въздуха, вчера, в пленарна зала, г-жа Урсула фон дер Лайен огласи новината, че идната година ЕП ще приеме първия Закон за климата.


Това коментира евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова, след дебатите в ЕП по „Плана за превръщане на ЕС в първия "климатично неутрален" континент в света до 2050 г."


„Реакцията спрямо климатичните промени, устойчивостта и ефективността на икономическите ни модели, качеството на енергийната инфраструктура, наред с други основни фактори за пълноценния живот на гражданите (като земеделие, еко равновесие, качество на храните, въвеждане в бита и икономиката на възобновяеми енергоизточници) е крайно належаща! За тази цел новата Европейска комисия предвижда редуциране на въглеродните емисии. Тези промени обаче имат цена, а ние не виждаме идеи нито в бюджетната концепция на Европа, нито на България за следващите финансови периоди", сподели Пенкова.


„Много райони,предимно в Централна и Източна Европа, ще бъдат засегнати пряко от тези климатични политики. Основни двигатели на икономиката (в тези райони) ще трябва да променят структурата и дейността си, а редица служители - функциите си, което може да доведе до сериозни катаклизми. Италия и Испания са предвидили над 100 млрд. евро за осъществяване на този преход", допълни представителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП.


„Докато Европейските институции в момента разгорещено обсъждат възможностите за осъществяване и финансиране на този етап от трансформацията на тежките индустрии, аз не виждам реакция от българските институции. Не срещнах визия в изготвянето на бюджета за 2020 година, не чувам и обществени дебати по средносрочната бюджетна прогноза. Санирането на сгради не е достатъчно усилие за решаване проблемите с енергийната ефективност. Мерките, които правителството постфактум предлага, като криминализиране на горенето на отпадъци и въвеждане на зелени и бели билети, са временните в стил ГЕРБ мерки и не решават все по-застрашаващия здравето и жизнената среда на българина проблем със замърсеността на въздуха, почвите и водите. Работодатели и синдикати апелират за прекратяване на държавните помощи към ТЕЦ-овете, а държавата не взима никакво отношение. Срещнах се с български представители на индустриалния капитал, които вече имат разработени стратегии по отношение намаляване на въглеродните емисии, но е необходима и национална стратегия, за да можем да гарантираме адекватен преход. На държавно ниво трябва да отстояваме интересите си за една по-солидарна Европейска многогодишна финансова рамка и да не спираме да отстояваме националните си интереси за осигуряване на достатъчно безболезнен преход в отраслите, които ще бъдат засегнати ", каза най-младият евродепутат от БСП.


.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама