НОВИНИ


Здравната каса ще продължи да плаща лекарствата за хронично болни

2 4363 13.12.2019
Здравната каса ще продължи да плаща лекарствата за хронично болни

Всички лекарства за лечение на хронично болни ще се плащат от Здравната каса. Ограничения за лечението на хронично болни не са обсъждани от управителния съвет на Лекарския съюз и надзора на Здравната каса.


Редът, по който се предписват и отпускат лекарства по Здравна каса на пациенти с диабет, хипертония и сърдечна недостатъчност няма да се променя.

 

Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на фонда. Текстовете, които предизвикаха притеснения сред семейни лекари, са предложени от експерти и ще бъдат променени.

 

„Колкото заболявания има 1 пациент, до 3 лекарствени продукта той ще има право да получи. Подчертавам, каквато е и настоящата практика", заяви Жени Начева - председател на НС на НЗОК, заместник-министър на здравеопазването.

По думите й остава възможността и за издаване на тримесечни рецепти за лекарства по Здравна каса, а пациентът няма да се разкарва. Ще отпаднат и спорните текстове за профилактичните прегледи.

"Когато пациент се преглежда по повод на остро състояние и острото състояние позволява - да се направи профилактичен преглед, за да може да се увеличи броят на профилактичните прегледи“, каза още Начева.

 

Лекарският съюз и касата нямат сериозни противоречия по текстовете в рамковия договор за следващата година. Предвижда се средно 14% увеличение на цените на 250 клинични пътеки.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира, че смятам, че е достатъчно добро, това, което са си поставили като цел в клиничните пътеки, въпреки, че предложения им са били доста по-завишени.

 

Догодина ще има повече пари за направления, изследвания и прегледи при специалисти. Съборът на Лекарския съюз даде мандат на управителния съвет да подпише рамковия договор. Очаква се това да се случи до края на годината.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама