ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 8 януари

0 4242 07.01.2010
Петъчната преса на  8 януари

Вестниците пишат за обещанието на Симеон Дянков да подаде оставка, ако не се справи с кризата; за сомалийските пирати, които скараха премиера Борисов с БСП; за версиите за убийството на Боби Цанков.



Дянков хвърля оставка, ако не се справи с кризата, твърди Новинар.

„Ако не се справя с кризата, в края на годината ще си подам оставката.” Това заяви финансовият министър Симеон Дянков по време лекция в СУ "Св. Климент Охридски" за приоритетите си за 2010 г. Към края на февруари ще стане ясно и какви допълнителни пари ще получават чиновниците. По думите на Дянков има държавни служители, които получават по 4000-5000 лв. месечно. Министърът даде пример, че при постъпване на работа като младши експерти хората се назначавали на заплата от 600 лв., но ако започнат да се занимават с еврофондове, плащанията се удвояват. При добре свършена работа могат да се раздадат допълнителни бонуси, т.нар. ДМС-та. „Аз направих разчет на финансовото министерство при предишното правителство, според който бившият министър Пламен Орешарски се нарежда на 99-о място по годишна заплата във ведомството, посочи Дянков. Това означава, че 98 от служителите му са вземали по-високи заплати от неговата. Например премиерът Бойко Борисов получава на месец 3567 лв. и само в София не може да се нареди сред първите няколко хиляди от държавната администрация по заплата, изчисли Дянков. Според него заплащането в държавната администрация трябва да е свързано с отговорността. Министърът посочи още, че сред задачите, които си е поставил за тази година, е и бързото връщане на ДДС на фирмите. По думите му от този месец започва активното разплащане с бизнеса, като към декември 2009 г. фирмите имат да получават от държавата 440 милиона лева от невъзстановен ДДС.

Суперфискални контролни уреди в избите, съобщава 24 часа.

Суперсистема за фискален контрол в спиртоварните предвижда нова наредба на Министерството на финансите. Това ще е огромна система от електронни устройства за наблюдение и контрол на всяка точка от стотици обекти, която изпраща данните в реално време до контролния орган. Около 260 предприятия от алкохолния бранш в страната ще трябва да бъдат следени от митниците. Де що има кран, тръба, бъчва или цистерна трябва да има на входа и на изхода електронни шпионки, които да отчитат и препращат данните на монитори в агенция “Митници”. Контрол не само на готовата продукция, а на суровината (която не е акзицна) и даже на производството.
Под жестокия биг брадър попадат не само високоалкохолните напитки, но и виното, което по принцип е с нулев акциз.

И сомалийските пирати скараха БСП и Борисов, информира Новинар.

„Оставям днешната пресконференция на БСП и специално изявленията на госпожа Корнелия Нинова на съвестта на лидера на партията и бившия премиер Сергей Станишев. Надявам се г-н Станишев да обясни на своите съпартийци какво е свършил и какви финансови задължения е оставил на мен и новото правителство”. Така премиерът Бойко Борисов коментира изказването на Корнелия Нинова, която обвини министър-председателя в пореден политически гаф. Според нея било недопустимо Борисов да казва, че за предишните отвлечени български моряци се е разплатил той и това правителство. „За нас това е абсолютно недопустимо за изказване на премиер. Всички държави, засегнати от тези посегателства, и техните ръководители излязоха с позиция, че те не преговарят, не се договарят и не се разплащат с терористи. Такова изказване показва некомпетентност, грешна външна политика. То е характерно не само за премиера, а и за отделни негови министри, както за Божидар Димитров, Трайчо Трайков, каза Нинова.

Версия за убийството: Разговорите на Боби Цанков с прокурори дали следата към Маргините, четем в Дневник.

Разговорите на застреляния във вторник бивш радиоводещ Боби Цанков с магистрати от ръководството Софийската градска прокуратура се очертават като най-сериозното основание за насочване на разследването към братята Маргини. Това съобщиха пред "Дневник" магистрати, запознати със следствените действия. В сряда Красимир Маринов - Големия Маргин, беше обвинен в подбудителство към неизвестно лице да убие бившия радиоводещ Боби Цанков на 5 януари. Брат му Николай - Малкия Маргин, който също е обвинен, все още се издирва. "Мога само да ви уверя, че информацията, която имам, е, че колегите от Градска прокуратура, които са контактували с него, са постъпвали професионално и са свършили своята работа така, както е по закон" - така зам. главният прокурор Бойко Найденов на практика потвърди пред БНТ информацията за срещите на Цанков с градския прокурор Николай Кокинов и заместника му Роман Василев. Неофициално се знае, че Цанков сам е искал да информира прокуратурата за лица и процеси, които твърдял, че добре познавал. Той обаче никога не е бил посочван от обвинението за свидетел по делото срещу Маргините за подготовката на трите убийства, което тече в Софийския градски съд. Запознати с разследването твърдят, че е можело да бъде ползван от прокуратурата по другото дело срещу братята - за пране на пари, което от много време не помръдва от досъдебната фаза.

Боби Цанков пред магистрати: Страх ме е от Маргените!, цитира Дневен Труд.

“Страхувам се от Стефан Бонев-Сако, Мето Илиянския, Митьо Очите, мутрите, които наследиха Георги Илиев. Страх ме е и от братята Маргени. Много се разприказвах за тях и може да ми отмъстят.”Това споделил пред магистрати Боби Цанков дни преди да бъде разстрелян. Вчера столични криминалисти изучили подробно видеозаписите от охранителните камери близо до мястото на разстрела на Цанков. От лентите ставало ясно, че единият от килърите дебнел повече от половин час пред кооперацията на столичния булевард “Александър Стамболийски”, в която радиоводещият е имал среща със своя адвокат. Мъжът бил висок над 1,70 м. Носел тъмни дрехи. На главата освен качулка имал и шапка. Виждали се само кафявите му очи. Вторият екзекутор бил облечен по същия начин. Независимо че видеозаписите били с високо качество, спецченгетата трудно могат да се ориентират във физическите белези на гангстерите.

Наглите: Връщаме пари срещу леки присъди, твърди 24 часа.

Полицията търси още една къща на ужасите, в която Наглите са държали отвлечен за откуп. Арестант признал, че има пета база на бандата, но отказвал да каже къде е. Не издавал тайната си, докато не се спазари за по-лека присъда. Досега са открити 4 къщи за пленници и един гараж за смяна на колите на похитителите.
Тайните квартири са ползвани близо 2 години и половина.  Две от къщите са в софийските квартали Камбаните и Бистрица, където под ключ са държани Ангел и Камелия Бончеви. Бизнесменът Киро Киров и Румен Гунински-син са били затворени в къща в махала Бърдо на пътя от Вакарел за Панагюрище. Четвъртата къща е в брезнишкото село Гоз, където дни наред лежал синът на бившия транспортен министър Вилхелм Краус - Михаил. В петата похитителите пазели известен бизнесмен. В нея също имало звукоизолирана стая за жертвите.
Като видели, че срещу тях прокуратурата има солидни доказателства, Наглите почнали да се топят. Чрез посредници някои предложили на разследващите да кажат къде крият част от парите за откупите, дори обещали да ги върнат. В замяна поискали сделка - или да станат свидетели, за да отърват килиите, или да сключат споразумения за по-леки наказания. За участие в престъпна група за отвличания виновните могат да получат до 15 г. затвор.

Предстоят масови арести на хора от крими средите, предрича Дневен Труд.

Съвместно с МВР от края на септември прокуратурата прави усилия да се изясни една цялостна картина на престъпния контингент в България. Това каза пред журналисти главният прокурор Борис Велчев. "Искаме да видим всички лица, които са криминално проявени, да актуализираме техните участия през годините в престъпна дейност и това дали спрямо тях има образувани досъдебни производства или проверки. Така лица, за които няма основания да са на свобода, ще бъдат задържани. Срещу друга част от лицата ще се направи всичко възможно да приключат делата срещу тях",обясни главният прокурор.


Още 380 000 може да отпаднат от здравната система, тревожи се Дневник.


Още 380 хил. души са застрашени да отпаднат от здравната система, съобщи в сряда Катя Кашъмова, началник-отдел "Осигурителна методология" в Националната агенция за приходите (НАП). Причина са влезлите в сила от 1 януари промени в закона за здравното осигуряване, според които здравната каса няма да покрива лечението на хората с повече от 3 неплатени вноски за последните 36 месеца. Досега достъпът до услугите на касата зависеше от платените вноски през последните 12 месеца. Изчисленията на НАП са направени към 1 декември 2009 г. Към тази дата 380 хил. души имат повече от 3 неплатени вноски за последните 36 месеца. Възможно е през последния месец на миналата година част от хората да са внесли дължимите суми и числото да се окаже по-малко, уточниха от приходната агенция. До 1 март е преходният период, в който загубилите права могат да ги възстановят, като платят всички дължими суми заедно с лихвите. В противен случай след тази дата ще бъдат глобени с 500 до 1000 лв., предвиждат още поправките в закона. Досега възстановяването на права ставаше с погасяването на вноските за 12 месеца, а глоби не се предвиждаха.

Всеки студент с различен изпит, описва Стандарт.

УНСС слага край на пищовите и преписването по време на изпит. Университетът подготвя различно препитване за всеки отделен кандидат-студент. Това ще стане с въвеждането от тази година на електронен прием на младежи. Всеки кандидат ще получава електронна карта при подаването на документите си, след което ще се явява с нея на изпита. След като я зареди в компютъра, машината започва да разбърква въпросите в базата данни и задава произволни питания към кандидата. По този начин дори и младежите на два съседни компютъра на практика няма да държат един и същи изпит и възможностите за преписване са изключени, каза ректорът на университета Борислав Борисов. Той обясни, че не се притеснява от обжалвания на оценки, защото на един са се паднали по-лесни, а на друг - по-сложни въпроси. "Групирали сме общо 1500 питания на четири нива по степен на сложност.
Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама