АКТУАЛНО


Премиерът ще пита Конституционния съд за независимия прокурор

16 5961 14.12.2019
Премиерът ще пита Конституционния съд за независимия прокурор
Бойко Борисов БГНЕС

Министерският съвет подготвя питане към Конституционния съд дали текстът в основния закон, според който главният прокурор ръководи всички прокурори е категоричен. Това съобщава ”Свободна Европа”.


Тълкувателното питане по въпроса предстои да бъде внесено от Министерския съвет в Конституционния съд в сряда.

 

Поводът очевидно е подготвяната от кабинета промяна в законодателството, с която да се осигури контрол над главния прокурор, който сега е извън обсега на обективно разследване, ако възникнат съмнения, че е извършил престъпление. Настояването за такава промяна е от Европейския съд по правата на човека, според който в процеса "Колеви срещу България" от 2009 г. тази възможност е била пренебрегната при разследването на останалото неразкрито убийство на прокурора Колев през 2002 г. .

 

Правителството вече предложи на Народното събрание проектозакон, с който друг прокурор, избран от прдставителите на прокуратурата във Висшия съдебен съвет, би могъл да поеме подобно разследване. Препъникамъкът е именно разпоредбата в конституцията, която гласи: "Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". Ако се приеме буквално, това означава, че никой от останалите прокурори не би могъл да бъде независим. Именно затова се иска и тълкуване от Конституционния съд, защото според мотивите на кабинета "разумът на Конституцията изключва такова разбиране". (цитатът от искането е по публикацията на "Свободна Европа")

 

Правителственият законопроект бе одобрен светкавично миналата събота след последните доклади на Венецианската комисия и на Комитета на министрите към Съвета на Европа. Това става след десетилетие протакане след произнасянето на съда в Страсбург и включването му в докладите по механизма за сътрудничество и проверка, както и в доклада от независимия одит на прокуратурата, извършен през 2016г. от петима европейски прокурори от Службата за подкрепа на структурната реформа към ЕК.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама