НОВИНИ


Борисов не смее да наруши омертата за броя на болниците, запушва дупки

11 9672 17.12.2019
Борисов не смее да наруши омертата за броя на болниците, запушва дупки
БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и още две-три важни персони от антуража се срещнаха с протестиращите медицински служители. Нещо като височайше благоволение преди Коледа, благотворителен жест един вид. Протестиращите обаче накарали първенците да ги чакат. О, ужас!


Това толкова наранило прес-центъра на МС, че оттам пуснали във Фейсбук снимки, как премиерът тръпне в очакване… Само дето не се казва, че сестрите научили за срещата от полицаите край тях и от журналисти.

 

Пиарите на премиера очевидно смятат срещата за удобен повод да изтъкнат личните заслуги на своя началник, който отново ще разсече поредния гордиев възел. Веднъж в древността това направил Александър Велики, а в наши дни… знаете кой…

И той го направи: обеща да извърши проверки и да подпомогне със средства там, където те не стигат. С нашите средства, но той ги дава. Т.е. нарежда на Горанов и онзи изважда от хазната някой лев и го дава по милост.

 

Борисов сигурно и на тази среща е потретил и постотнил, че дава почти 4,4 млрд за здравеопазване и не знае, защо не стигат. И докато той се чуди, всички останали отдавна са наясно.

Сбъркана е цялата система, а едно нещо се премълчава и само двама-трима експерти съвсем деликатно намекват, че броят на болниците в България е абсурдно голям. Верно ли? Няма ли кой да каже тази сакрална тайна на премиера, за да замахне с меча и възелът… нали…

 

Спокойно, няма да замахне, но е добре да припомним за Н-ти път.

 

Над 500 медици напускат България всяка година. 26 000 медицински сестри не достигат. На места този недостиг е в критична точка. В малките населени места и региони обезпечеността с лекари е едва 20%. В много села хорта умират, защото нямат достъп до медицински грижи. Недостигът на специалисти в извънболничната помощ е бедствено. Близо 1/3 от лекарите са на възраст над 50 години.

 

В България има над 460 болници, при население под 7 милиона. Съотношението болнични заведения – население е три пъти над европейските стандарти! По качество на медицинското обслужване обаче сме на последно място. Затова пък хоспитализираните са най-много на глава от населението в цяла Европа. Броят на болничните легла – също. Лежат и болни, и кандидат-болни, и здрави. Важното е ударно да се усвояват милиардите.

 

В Нидерландия, която от години е на първо място по качество на здравеопазването, болниците са 120! При население 11,5 милиона. 

 

По индекс EHCI за качеството на здравеопазването в Топ-5 на Европа са: Нидерландия, Швейцария, Исландия, Дания и Норвегия. Всички те събират от 830 - 870 точки от 1000 възможни. България е с 458, което означава „критично ниски стойности на всички показатели“. 4,4 милиарда се наливат, за да ни осигурят последното място. И първо по заболеваемост и смъртност.  

Германия затваря болници от години. През 2000 г. те са били 2242, а през 2015 г. – 1980. Частните болници също са намалени – през 2012 г. са 579, а през 2014 г. – 561, а през 2018 – с още 45 по-малко. Екипировката е ултра модерна, мобилността на екипите – повишена 3,4 пъти. Същата тенденция е в Австрия, Скандинавия, Франция и пр.

 

Кой ще се нагърби да изрече на глас истината? Да попита как биха изглеждали болничните заведения, ако бяха 120, колкото в Нидерландия, и ползваха въпросните 4,4 милиарда? Какви щяха да са заплатите на медиците и в какви условия щяха да работят и да лекуват болните? Колко вертолета и супер модерни реаномобили щяха да са на разположение?

 

Но тази истина няма да бъде изречена.

Частни болници трябва да има – спор няма. Но по модела на Нидерландия, Германия, Дания и пр. Тук те се конкурират по брой с кварталните казина, пунктовете за продажба на талони на щастието и аптеките. Което е чисто български феномен. Лош феномен. Според медици, около 10-15 души са големите играчи, които контролират усвояването на многомилиардния здравен бюджет.

 

Българите, които са най-бедни в Европа, доплащат 47% отгоре за медицински услуги. В най-развитите страни този процент е 15-20 на сто. Тези 10-15 боса (някои дори не са медици) са тясно свързани с политици от висшите етажи на властта. И това се знае от всички. Само че никой не смее да ги назове, камо ли да ги пипне дори с пръст.  

 

Затова разговорът на „Дондуков“ 1 с медицинските служители е поредната формална загриженост. Няколко обещания, отпуснати пари на парче (евентуално някой ден...) и дежурната фотосесия. Алилуя. Алилуя…

 

Алилуя, мили сестри, докарани до ръба на оцеляването и нормалността. Алилуя…

Но няма кой да ви помогне. Защото разговорите за онези 4,4 милиарда се водят другаде. Бог високо, цар – далеко. Истинските лекари, сестри, санитари и останали служители са просто пионки. Като и всички ние, останалият пълнеж на държавата.

 

Лидия Димитрова


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама