ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 28 август

1 4314 28.08.2007
Пресата на 28 август

Вестниците пишат за човека на Костов, който щял да сваля президента; за наш човек, нарочен за палежите в Гърция; за друг наш човек, който сви джакпота на румънците; и за още един човек - син кандидат-кмет на София.


Човек на Костов ще сваля президента, научаваме от Дума.

Опозицията в Народното събрание започва подписка за отстраняване на президента Георги Първанов. Инициативата е на депутата от ДСБ Нено Димов. Мотивите са изготвени със съдействието на Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская". Оттам твърдят, че държавният глава е извършил и двете прегрешения, разписани в конституцията, по които може да се иска т.нар. импийчмънт на президента. Първата е, ако той е извършил държавна измяна, а втората е, ако чрез своите действия е нарушил конституцията. В документа се твърди, че с "установената му принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност" Първанов е "извършил държавна измяна, злепоставяйки България пред нейните съюзници в НАТО и ЕС и пред външния свят, поставяйки я в положението на ненадежден партньор и дори в проводник на външни за съюзниците ни от НАТО и ЕС интереси". Освен това бил нарушил и клетвата, положена при встъпването си в длъжност, че във всичките си действия ще се ръководи от интересите на народа. Укриването на истината (б.р. за принадлежността към структурите на бившата ДС) е било само в личен интерес на президента Първанов, смятат организаторите на подписката. За да се задейства процедурата по импийчмънт, искането трябва да бъде подписано от 60 депутати. Ако това стане, то се превръща в официално обвинение за държавна измяна и нарушение на основния закон. След това обвиненията трябва да бъдат подкрепени от 2/3 от народните представители, а ако това се случи, казусът отива за финално решение в Конституционния съд.  

Нова схема за строеж в Ботаническата градина, разкрива Дневен Труд.

Скандална схемаза бъдещо строителство на територията на двореца в Балчик прозира от вихрещия се тези дни спор за управлението на държавната собственост в някогашната резиденция на румънската кралица Мария. Разследване на “Труд” показа, че в нея е заплетено и името на простреляния преди седмици бизнесмен Манол Велев, съпруг на шефката на спорта Весела Лечева. Той е в управителен съвет на сдружение “България-Завинаги” с Александър Малчев, съпруг на шефката на кабинета на министър Стефан Данаилов - Невяна Малчева. Малчев е организатор на финансираните от Велев проекти за строителство на туристическо-исторически комплекси в с. Варвара и в Смолян. Още по-интересното е, че той е бивш съветник на покойния културен министър Божидар Абрашев. Точно той бе човекът, представил идеята за строителството в двореца в Балчик - с хотели, винарни, бунгала, театри, спортни зали и т. н. След обществен скандал проектът бе спрян, а мястото - обявено за защитена територия. По време на скандала срещу проекта се обяви и сегашният министър на културата Стефан Данаилов, тогава в качеството си на шеф на парламентарната комисия по култура. Негова дясна ръка по това време в парламента е именно Малчева.

Ламбо не иска скандали за Двореца, съобщава по темата Монитор.

Министърът на културата Стефан Данаилов обеща до края на сезона да не се конфронтира с ръководството на СУ "Св. Кл. Охридски" за управлението на части от собствеността на Двореца в Балчик. Споровете стигнаха и до най-висшите инстанции на съда. Разпоредил съм на моите служители там да не правят резки движения, за да не се излагаме пред туристите насред лято, каза културният министър. Защо проблемите между две държавни институции трябва да се уреждат чрез съда и да няма чуваемост, попита Данаилов. Споровете около управлението части от публичната държавна собственост на парковия комплекс и бившия дворец на румънската кралица Мария се разгарят преди няколко години. През 2002 г. посетителите са плащали само на една каса, твърди Тошко Гяуров, директор на държавния културен институт "Двореца" - Балчик. Тогава заварих действащо между страните писмено споразумение със срок 3 години, да събирам парите и да превеждам половината на Софийския университет. След няколко месеца ми направи впечатление, че паркът продължава са е в ужасен вид, беше обрасъл с бурени, цветята не се поливаха. Голяма част от градинките в централната част и между вилите пустееха. Поддържани бяха само главните алеи около входа, “Аллах бахча" и кактусовата колекция, допълни директорът. От Министерството на културата твърдят, че тогава са поискали, но не са получили официален отчет за това къде и как Софийският университет харчи парите и защо парковете и градините са в ужасно състояние. Според слуховете обаче скандалът не е за двореца и градината, а заради оставаща площ от близо 120 дка. Върху тях в момента няма нищо с изключение на една западнала вила “Гъбката” и остатъци от амфитеатър. Навремето е имало лозя.

Продават “Берое” за 1 лев, шокира Дневен Труд.

Собственикът на “Берое” Николай Банев обяви, че спира инвестициите в клуба и очаква някой да плати символичната цена. Фенове жестоко обиждаха бизнесмена на мача срещу “Локомотив” (Пд) в събота и чашата на търпението му преля. “Решението ми не е емоционално, нямам желание повече да се занимавам с футбол - заяви в интервю Банев пред “Труд”. - За съжаление, не очаквам скоро да се появи и купувач.” Капиталът на “Берое” е 2 милиона лева. Банев купи клуба на 9 април 2003 г. и е вложил в него 10 млн. лв.

От София по-десно нема, анализира Дневник.

Парадоксално, но съвсем закономерен факт - срещу бате Бойко излиза братлето Тити. Срещу екшън героя - хаос героя. Срещу тежкия каубойски поглед - равносилна его експлозия, но с вселюбящи сини очи. Срещу "Биг брадър" - "Сървайвър". Срещу СИК - ВИС. Срещу строгия, но справедлив популизъм - популизъм с човешко лице. Ама, разбира се, кой друг освен шутът да каже на всички, че кметът е гол. Закономерно е да е Тити Папазов - изисква го конкуренцията в шоубранша. Няма как да се устои на рейтингова звезда освен с друга шоузвезда. Не става с някоя американска готика от скрина на "традиционните партии". Ако ще и Китов или Овчаров да я извадят на живо, по Станиславски, пред чуждите телевизии като древен артефакт. Пък и продуцентският бранш съвсем го беше закъсал, та се стигна до Тити. БСП още се чуди кого да жертва в София - хем да не е съвсем свой, хем да го представи като мерак за широк електорат, хем да му помогне за бъдеща публична кариера. Стоян Сталев примерно. СДС вече само не знае къде е. Лидерът даде властта на градското ръководство в София да излъчи кмет, градското му я върна, а Пламен Юруков ката ден говори каквото си ще между нула и сто и осемдесет градуса. ДСБ ближе рани в окопа и се надява тоя път сините да не й наложат кандидат, както тя опита със Светослав Гаврийски през 2005-а. А ДПС си е навило на пръста да пробие в София поне с 1 съветник. Защо пък да не е някой дон Цеци от "Красна поляна"?  

Синият е Нейков, твърди Монитор.

Синият кандидат за кмет на София е бившият социален министър и настоящ общински съветник на СДС Иван Нейков. Въпреки че кандидатурата му не е издигната официално от "Раковска" 134, тъй като в момента се водят преговори между СДС и ДСБ за единно участие на изборите, източници от синята централа бяха категорични пред "Монитор", че повечето от хората на Иван Костов са съгласни с тяхната оферта, която е най-разумна и приемлива за двете партии. ДСБ предлагат от своя страна подкрепената от седем техни структури в столицата кандидатура на тъмносиния общинар Вили Лилков да обедини двете политически сили. Това стана ясно вчера след срещата между лидера на СДС Пламен Юруков и шефа на ДСБ Иван Костов, които обсъдиха възможностите за общо участие на вота.

СДС се озъби на ГЕРБ и се върна при Костов, установява Новинар.

Лидерът на СДС Пламен Юруков да е общ кандидат за кмет на София на сините и на ДСБ. Това е предложил на вчерашната среща с Юруков Иван Костов. Синият шеф обаче подчерта, че не иска да е градоначалник на столицата за две години, а партията му си поставя за цел да влезе в управлението. Избран съм за председател на СДС, за да реформирам партията и политическата система в страната, подчерта той. Сините вчера възобновиха преговорите с ДСБ за общо участие на местния вот в София. Светкавичният обрат стана след вчерашното участие на синия шеф Пламен Юруков и председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването "Тази сутрин" на бТВ. Веднага след това Юруков се е обадил на Костов и поискал среща. Преди това пред бТВ Юруков и Цветанов си размениха остри реплики. Разривът започна миналия четвъртък, когато сините поставиха условие на ГЕРБ да оттегли кандидатите си за кметове и да подкрепи 39 успешни кметове на СДС. ГЕРБ обаче обяви, че няма да се поддава на политически рекет.

Пасиансът в Пловдив се подрежда в събота, оповестява Сега.

Окончателното решение на Иван Чомаков дали ще се кандидатира за кмет на Пловдив, което той ще обяви в събота, ще подреди предизборния пасианс в Града под тепетата. Синият градоначалник бил силно разколебан да се включи в надпреварата заради нисък рейтинг и чакал резултати от ново социологическо проучване, научи "Сега". На няколко пъти обаче висши сини функционери дадоха да се разбере, че има сериозни търкания между Чомаков и общинския съвет. В края на миналата седмица се появиха информации, че той няма да се кандидатира отново. Те обаче бяха опровергани веднага. Ако Чомаков се откаже, СДС ще издигне местния си лидер Николай Караиванов. Решението на кмета ще определи и дали в предизборната надпревара ще се включи бизнесменът Георги Гергов. Вчера от НДСВ дадоха сигнал, че може да го припознаят като свой претендент и даже да лобират той да стане обща номинация на тройната коалиция. Ако Гергов реши да се яви, царистите ще започнат консултации с него, обяви шефът на жълтия предизборен щаб Милен Велчев. Той не изключи възможността тройната коалиция да се обедини около бизнесмена. В БСП обаче се спряга местният соцлидер и депутат Захари Георгиев, а в ДПС - районният кмет Красимир Кузманов.

Заглавие в Наказателния кодекс пази шефове на държавни фирми от съд, пише Дневник.

Прокуратурата е внесла в Министерството на правосъдието предложения за поправки в Наказателния кодекс, според които, ако бъдат приети, вече не само чиновниците ще носят наказателна отговорност, ако нарушат задълженията си и причинят значителни вреди. Те предвиждат и шефовете на държавни и частни фирми да могат да бъдат съдени за престъпление по служба. Така ще отпадне основното правно основание, заради което през последните 18 години от правосъдието успяха да се измъкнат много от подсъдимите им ръководители. Освен това предлаганата по-широка формулировка на престъплението позволява да бъдат обхванати всички нарушения на служебните задължения, довели до облага за началника или негов близък. В момента престъплението по служба (чл. 282) обхваща само т.нар. държавни органи и обществени организации. Причината е, че главата от Наказателния кодекс, в която се намират свързаните с него текстове, от 1968 г. досега се нарича "Престъпления против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции". Вносителите на изменението предлагат към него да се допише "и други юридически лица".

15 хранителни стоки - под наблюдение, пише 24 часа.

Сред тях са хляб, мляко, месо, сирене, олио. 15 ще бъдат стоките в кошницата, която ще наблюдават експертите на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Това съобщиха от ведомството му, след като в края на миналата седмица самият Димитров обяви, че такива стоки ще се следят и ще бъдат обявявани препоръчителните им цени. Това са храните, които хората използват всеки ден, казаха от министерството, но не уточниха кои точно поставят под наблюдение.

Банките надуват лихвите за кредити, научаваме от Стандарт.

Кредитите започнаха да поскъпват заради по-високи лихви. Първа инвестиционна банка вече обяви намерението си за това. Вдигаме лихвите, за да компенсираме "спящите" пари в БНБ, съобщи директорът Матьо Матеев вчера. Финансовата институция няма да търси нови източници на финансиране, а ще продължи досегашната си умерена политика на кредитиране, каза директорът. От 1 септември влизат в сила новите мерки на БНБ, чиято цел е да се забави ръстът на кредитирането. От събота трезорите ще трябва да внасят като резерви в Централната банка по 12% от размера на всичките си депозити, а не по 8%, както досега. Това ще замрази около милиард и половина лева, които няма да носят никакъв доход за трезорите. Ето защо те ще трябва да увеличат лихвите по заемите си, за да компенсират загубите от тези "замразени" пари. Останалите големи банки все още умуват дали да вдигат лихвите, или да изчакат известен период след 1 септември. До дни ще обявим решението си, заявиха от "Уникредит Булбанк". От ОББ все още не са решили, от ДСК също. По-вероятно е да има увеличение и при тях, коментираха банкери пред "Стандарт". Шефът на ОББ Стилиян Вътев заяви по-рано, че след влизането на новите рестрикции ресурсът на банките ще поскъпне с около половин процент. Така че е логично заемите да поскъпнат с 0,25-0,5 на сто. Така при 20-годишен ипотечен кредит от 50 000 лева това прави по-висока вноска с около 15 лв. на месец.

25 000 безработни без социални помощи, тревожи се Монитор.

25 000 души ще останат извън сферата на социалното подпомагане, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. С влизането в сила на 1 януари 2008 година ограничение трудоспособното население ще получава помощ само 18 месеца. След 1 януари 2008 година социални помощи няма да вземат българите в добро здраве в трудоспособна възраст, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров. 33% от тези 25 000 души имат основно и по-високо образование, което означава, че те могат лесно да си намерят работа. Останалите 57 са със завършен 4-ти клас, което означава, че ще бъдат включени в програми за обучение и квалификация.

Учителите взимат 109 лв. премия за 15 септември, научил е Сега.

По 109 лв. ще получат допълнително учителите за началото на новата учебна година. Парите са осигурени в бюджета и преподавателите ще ги получат в дните преди 15 септември. От администрациите на училищата ще получат по 75 лв., а помощният персонал ще вземе по 55 лв. Сумите ще бъдат начислени към заплатите за август, а реално чистото допълнително възнаграждение ще е около 75 лв. От няколко години преподавателите получават една допълнителна заплата, разделена на три транша през годината - за 24 май, за 15 септември и за Коледа. Въпреки допълнителното възнаграждение учителите продължават да се готвят за протести с искане за 100% ръст на заплатите до януари. В началото на следващата седмица всички училища ще проведат събрания, на които се очаква да се вземат решения за стачка. На 5 септември са преговорите на трите учителски профсъюза с МОН.

Пиян, прокурорът Янков удря кола и бяга, описва 24 часа.

Обвинението в Пловдив с безпрецедентно остра декларация срещу своя служител. Инцидентът е лична обида и срам, коментира шефът му Росен Димов. Зам. окръжният прокурор на Пловдив Виктор Янков е блъснал с колата си автомобил и избягал от инцидента в събота на пътя Дъбене-Карлово. По-късно се е явил на алкохолна проба, която показала, че е карал с 1,39 промила алкохол в кръвта. 43-годишният Янков не спрял на знак "Стоп" и ударил със ситроена си фолксваген, след което шофьорът на немската кола - 30-годишният С. Г. , се блъснал челно в крайпътна ограда. Той не е пострадал.

„Цариградско” пак в ремонт, гневи се Дума.

Едва десет дни, след като бе пуснато движението по новоасфалтирания участък от столичния булевард “Цариградско шосе”, експертиза потвърди усетеното вече от шофьори и пътници - ремонтираният участък има нужда от нов ремонт. Проверка на Националната лаборатория по пътища и мостове е установила 14 места със средно 25-метрови неравности и в двете платна на участъка от Орлов мост до бул. “П. К. Яворов”. По останалите критерии - носимоспособност, коефициент на еластичност и физико-механични качества на сместа, експертите не са открили отклонения от нормите. От пресцентъра на Столичната община обявиха, че фирмата изпълнител “Пътища и съоръжения” ЕАД ще отстрани за своя сметка неравности по новата настилка. Тя ще трябва да предложи и схема, и време, по което да стане това. Ремонтът е извършен с най-добрата техника - австрийска, но за съжаление, управлявана от българин, коментира преди дни столичният кмет Бойко Борисов. Тогава той отсече, че нямало да позволи повторно затваряне на една от най-натоварените артерии на София. Така ремонтът вероятно ще се прави нощем или в почивните дни. Специалистите препоръчват поправки да се правят най-малко след месец, за да се изчака естественото слягане на платното.

Присаждат стволови клетки и в Пловдив, съобщава Новинар.

Уникален център за лечение на злокачествни заболявания на кръвта ще бъде изграден в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив, съобщи вчера началникът на Клиниката по хематология в лечебното заведение д-р Стефан Горанов. В центъра ще се трансплантират стволови клетки от кръвта на самите пациенти. В момента в страната ни има други два центъра за трансплантация на стволови клетки в Специализираната болница за лечение на детски онкохематологични заболявания и в Националния център по хематология. С присаждане на стволови клетки се лекуват около 60 тежки заболявания, сред които основно злокачествени заболявания на кръвта - левкемии, лимфоми, анемии, тумори. Стволовите клетки помагат за възстановяване на травмираната тъкан. В центъра в Пловдив лечението ще се извършва чрез извлечени от самия пациент стволови клетки. Полученият материал се инжектира венозно и попада в костния мозък, който след 15-20 дни започва да "произвежда" здрави кръвни клетки, обясни д-р Горанов. В клиниката ще се лекуват само възрастни пациенти над 18 години. Центърът е единствен на територията на Южна България, където според специалистите има над 400 пациенти със злокачествени заболявания на кръвта, допълни д-р Горанов.

Гърци накиснаха наш за палежите, информира Стандарт.

Българин бе нарочен за подпалвач в Гърция, гръмна вестник "Навтемборики". Заподозреният е арестуван в област Илия на полуостров Пелопонес, който изгоря почти изцяло в адската клада. "Информацията е за гражданин от български произход, което не означава непременно българин. Проучваме случая, но нямаме съобщение от местните власти и пожарната", заяви пред "Стандарт" съветникът в мисията ни в Атина Димитър Енчев. На съседите не им се вярва, че техни сънародници стоят зад пожарите, коментира Диляна Байрактарова, издател на в. "Български глас" в Атина. В същото време заради правителствената награда от 1 млн. евро за разкрит подпалвач полицията е затрупана с доноси. Бизнесмени вдигнаха мизата, като обещаха 10 млн. евро за хванат злосторник.

Свихме джакпота на румънците, радва се Стандарт.

Господ отново е българин. 15 седмици Румъния чакаше да падне рекордния за страната джакпот от държавната лотария в размер на 10 милиона евро. В неделя вечерта сумата бе спечелена. Но не от румънец, а от русенец. Нашенецът удари 8-цифрената сума с фиш за 3 лева. Това твърди румънският всекидневник "Котидианул". Изданието посочва, че билетът бил закупен в граничния град Кълъраш. През последните седмици много българи преминавали границата, за да си купят фишове, привлечени от натрупаната огромна печалба в румънската игра 6 от 49, пише още изданието. Падналата в неделя сума е най-голямата досега награда в историята на румънската лотария. За първи път тегленето на числата стана в присъствието на чуждестранни наблюдатели, представители на фирмите, които са доставили урните за теглене, и на софтуера за обработка на данните. Сред нетърпеливите да узнаят дали голямата сума ще отиде в техния джоб бяха също молдовци, унгарци, сърби, немци, а също и нашенци. Ти ли удари джакпота, питаха се един друг русенци вчера. Нашенците пускали фишовете си най-често в пунктовете на тотото в съседния ни град Гюргево. За разлика от румънците обаче българите залагат малки суми. Румънското тото е на същия принцип като българския тотализатор. Дори фишовете са подобни на външен вид, но не съдържат т. нар. отрязъци.

Сърби и македонци загърбиха нашите морски курорти, прави статистика Дневен Труд.

Приходите от международен туризъм за първите 6 месеца от годината са 866,5 млн. евро. Туристите явно са харчили повече от м.г., защото приходите в сравнение със същия период на 2006-а, са 15,86% повече, при под 4,5% увеличен брой на туристите, съобщиха вчера от НСИ. За същото време българите са похарчили зад граница 609 млн. евро - с 15,63% повече от м.г. България губи най-важния си туристически контингент - от съседните страни. Според НСИ македонците са със 73,87% по-малко, сърбите и черногорците - със 74,84%. Над 146 000 руснаци са предпочели да летуват у нас - 46% повече от м.г. С 44% повече са и чехите.

И до 9.IХ. скъпо море, пише 24 часа.

Кръчмите в курортите без отстъпки в менютата. Морето остава скъпичко и за четирите празнични дни през септември, показа проверка на "24 часа". При нощувките ще има намаление, но не и като предишни години, когато цените падаха с 50 на сто и повече. По-чувствително намаление извън специални оферти се очаква след 10 септември. Сезонът се удължи, а хотелиерите определят цените според заетостта на леглата, обясни Елена Ханчева, шефка на 5-звездния хотел "Адмирал" в Златни пясъци.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама