БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Експертът Иван Хиновски: АЕЦ ”Белене” е сложен и рисков проект, ненужен на България

17 9712 23.12.2019
Експертът Иван Хиновски: АЕЦ ”Белене” е сложен и рисков проект, ненужен на България
Иван Хиновски БГНЕС

Новата централа е много сложен и много рисков проект и не е нужен на държавата ни, смята експертът Иван Хиновски По думите му АЕЦ ”Белене” ще окаже тежко въздействие върху бюджета на държавата.


С около 2.3 млрд. лв. държавата ще участва в реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Според енергийни експерти по този начин България може да придобие съществен дял в централата.

 

Преди дни стана ясно, че кабинетът ще води преговори с пет компании за участието им в проекта. За стратегически инвеститори се очаква да се водят разговори с "Росатом", китайската CNNC и Корейската хидроатомна корпорация. За доставчици на оборудване кандидати са "Фраматом" и американска "Дженерал Електрик".

 

Според Иван Хиновски, компаниите, желаещи да бъдат инвеститори, са имиджови в света, но подходът за избора им е грешен. "Не може България да води преговори с 5 компании, в същото време да се загърбва стратегическият партньор. Водещата компания ще бъде "Росатом" и тя трябва да си избира инвеститори", поясни Хиновски пред БНТ.

 

Очаквания са до края на април – началото на май 2020 г. да бъдат подадени и обвързващите оферти на кандидатите в търга. Поне на този етап централата ще се строи без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени на тока, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Това бе заложено като изискване към правителството при "размразяването" на градежа от парламента.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама