НОВИНИ


Д-р Цветеслава Гълъбова: 90% от психиатричните лечебни заведения са в лошо състояние

1 3840 02.01.2020
Д-р Цветеслава Гълъбова: 90% от психиатричните лечебни заведения са в лошо състояние
Д-р Цветеслава Гълъбова

От инцидент като този не сме застраховани, защото от 43-44 или 45 стационарни психиатрични лечебни заведения може би 80 или 90% са в недобро състояние. Някои са и в лошо.


Това каза пред БНТ д-р Цветислава Гълабова, директор на психиатрична болница " Св. Иван Рилски".

 

„Става дума за сгради, които са приспособявани да бъдат психиатрични лечебни заведения, с изключение на болницата в Пазарджик и някои университетски клиники, другите са бивши складове, бивш затвор, бивши сгради, които са приспособявани и се амортизират, затова поддръжката им е много трудна. Те не отговарят на съвременните противопожарни изисквания.“, обясни още тя.

 

Припомняме, че часове преди настъпването на Новата година голям пожар избухна в сградите, разположени в района на Сточна гара в София. Над 50 пациенти бяха евакуирани и настанени в други лечебни заведения. Част от тях - 16 са в психиатричната болница "Св. Иван Рилски".

 

 „Инцидентът, разбира се, че се отразява, защото това е много голям стрес и за психично здрав човек да преживее пожар, евакуация. В случая с нашите болни има и стрес от самото преместване и поемането от друг екип, но това са преодолими неща. Иначе състоянието им е добро за естеството и стадия на техните заболявания.“, сподели още д-р Гълъбова.

 

Започва ремонтът на сградите на Психодиспансера и Белодробната болница в София. Има изгорели кабинети, с повредено или унищожено оборудване. Напълно е заличен архивът на Белодробната болница. Предстои инженери да направят огледи за състоянието на сградите. Все още се разследват причините за възникване на огъня.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама