Любимото ястие на народния поет Иван Вазов било дроб сармата. Затова на трапезата на автора на ”Под игото” по Иванов ден винаги присъставало това ястие, плюс червено вино, плюс коняк накрая.
Това е известно на много от сегашните актьори от трупата на народния театър. Затова точно на Иванов ден в ресторанта на театъра се предлага дроб-сарма, вазовска зеленчуова супа със сухо вино. Актьорите завършват празника с палачинка и коняк.
Ивановден е и затова в чест на големия поет, нека припомним как сме увековечели:
Името на Иван Вазов носи морският нос „Вазов“ на остров Ливингстън, Южни Шетлъндски острови, Антарктика.
Иван Вазов е изобразен на банкнотата от 200 лева, емисия 1992 година, която е в обращение от 1 ноември 1992 до 31 декември 1999 година.
Името на Иван Вазов носи Народният театър от 1976 година.
На негово име са наречени улици, булеварди, читалища, училища, библиотеки, жилищен квартал в София и др.
Името му носи най-високо разположената хижа в България, в Рила, над местността
Седемте рилски езера, където Вазов пише своето произведение „Великата рилска пустиня“.