НОВИНИ


Политологът доц. Смилов: Случаят „Перник“ е сериозно основание за политическа криза

6 5734 12.01.2020
Политологът доц. Смилов: Случаят „Перник“ е сериозно основание за политическа криза
Доц. Даниел Смилов БГНЕС

100-хиляден град няма вода – това е сериозно основание за политическа криза. Това заяви пред БНР политологът доц. Даниел Смилов.


„Много трудно може да се свали политическият аспект от случващото се. Нещата могат да ескалират не толкова заради опозицията, а просто заради нерешимостта на проблема“, коментира той .


Според него прокуратурата търси начин да излезе от имиджа си, че действа като „чадър“ или доста благосклонно към управляващите.

 

„Кризата в Перник е много остра. Може би тя сега започва. Тепърва ще виждаме реалните измерения на този скандал. Може би е малко рано да се правят прогнози.

Кризата  сега започва с такава сила, защото тя явно беше отлагана с няколко месеца, да минат местните избори, беше потулена и сега избухна в един вариант, който е доста неконролиран“, смята Смилов.


По думите му кризата в Перник има два аспекта. По-важният е политическият – който е сериозен провал на управлението във водния сектор, смята политологът. Той е категоричен, че тук вината е политическа, но не е еднолична на министър Нено Димов:


„Става дума за сгрешена политика на цялото правителство в този сектор. Това се потвърждава от факта, че подобни на ситуацията в Перник проблеми възникват и по други места в страната. Обяснението не е само климатични или природни причини. Нещо там е сериозно сгрешено, има политическа вина, за която трябва да се понесе и сериозна политическа отговорност“, каза още той.


"Министър Димов беше символ на тип политика, която ГЕРБ водят във водния сектор, която дава голям приоритет на бизнес интересите и не толкова сериозна защита на други съображения, като екологични или базови права на хората", отбеляза доц. Смилов.

 

Според него обаче не бива да се стига до ситуация, в която всички управленски и политически проблеми стигат до прокуратурата и оттам да чакаме решение.



Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама