НОВИНИ


ВКС решава дали да се регистрира партията на Слави Трифонов

3 4246 16.01.2020
ВКС решава дали да се регистрира партията на Слави Трифонов

Върховният касационен съд ще гледа днес отказа на Софийския градски съд да регистрира партията на шоумена Слави Трифонов ”Няма такава държава”.


През декември 2019 г.  СГС отказа вписване в регистъра на политическите формации на "Няма такава държава" заради използването на българския флаг в логото й - нещо, което е забранено в закона. Любопитното е, че не само Трифонов, но и от Софийската градска прокуратура са жалили отказа на магистратите, което е отклонение от практиката.


В чл. 5 от Закона за политическите партии е записано: "Политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения." 

 

В чл. 11, ал. 2 от Конституцията пък е постановено, че "нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна".

 

В чл. 2, ал. 1 от Устава на политическа партия "Няма такава държава" пък е посочено, че символът съставлява "отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено".

 

Във Фейсбук Слави Трифонов написа: Това е просто измислена причина. Ако не беше това, щеше да е името на партията. Ако не беше символът или името на партията, щеше да е името на лидера на партията. Ако не беше името на лидера на партията, щеше да е името на родния град на лидера на партията".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама