НОВИНИ


Сенатът даде ход на процедурата по импийчмънт на Тръмп

1 3967 17.01.2020
Сенатът даде ход на процедурата по импийчмънт на Тръмп
Доналд Тръмп БГНЕС

Стартира процесът по отстраняване от длъжност на американския държавен глава Доналд Тръмп. Камарата на представителите гласува резолюция, с която даде зелена светлина на процедурата в Сената, който стартира процедурата напълно официално.


С това Доналд Тръмп се приближава с още една крачка към своята гибел. Припомняме, че срещу него тече разследване от няколко месеца. Тръмп е обвинен в злоупотреба с власт, натиск и намеса в политиката на Украйна по време на президентските избори в САЩ и за възпрепятстване работата на Конгреса. 


Процедурата по импийчмънт започна в Сената на фона и на друго обвинение - президентът излъгал и за броя на пострадалите военни по време на атаката срещу базата на Иран в Ирак. Тогава беше убит ключов генерал за близкоизточната държава - Касем Сюлеймани, а това от своя страна хвърли света и международната общност в нова порция хаос. Породиха се и съмнения за избухването на нова световна война. Стана ясно, че 11 са пострадалите американски военни, съобщиха от Централното командване и опровергаха първоначалните сведения на Тръмп. 


Доналд Тръмп се изправя пред американския Сенат заради натиска, който американският президент се е опитал да окаже върху Украйна. Той е искал да започне разследване срещу демократа Джо Байдън - негов потенциален съперник на президентските избори през ноември.


Едва за трети път в историята на САЩ в Сената беше даден ход на процес за отстраняване на президент от поста му след Андрю Джонсън в средата на 19-и век и Бил Клинтън в края на миналия век.


Сенатор Чък Грасли, който председателстваше заседанието, покани седемте обвинители от Камарата на представителите, водени от конгресмен Адам Шиф, да влязат в залата. След това Шиф прочете от трибуната двете обвинения.


Стоте сенатори в горната камара на Конгреса, които ще изпълняват ролята на съдебни заседатели в процеса, положиха клетва пред председателя на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс, натоварен да председателства историческия процес.


По-късно лидерът на републиканското мнозинство в горната камара Мич Макконъл обяви, че процесът ще продължи във вторник.Очаква се да продължи не повече от две седмици.


Американският президент Доналд Тръмп заяви, че процесът в Сената за свалянето му от власт ще приключи много бързо. Той за пореден път заяви, че е обект на лов на вещици.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама