НОВИНИ


Сагата ”Нено Димов”: Свидетели - ексминистърът сам взимал решения за водата

11 6307 17.01.2020
Сагата ”Нено Димов”: Свидетели - ексминистърът сам взимал решения за водата
Нено Димов БГНЕС

Нено Димов сам е взимал решенията за количеството вода от яз. “Студена”, което да се използва за промишлени цели. Това става ясно от разпитите на зам.-министрите в МОСВ.


Разговорите бяха разпространени официално от прокуратурата и са във връзка с разследването срещу вече бившият екоминистър за водната криза в Перник. Нено Димов е обвинен в безстопанственост, а вчера магистратите решиха да го оставят в ареста.

 

Появи се и нова информация - на 29 ноември миналата година с служители на Басейнова дирекция проверили яз. “Студена“ и установили, че е демонтиран водомерът, който отчита излизащата от язовира вода. Обяснението било, че устройството е под наем и собственикът си го е прибрал.

 

“Липсата на този водомер ограничава възможността за коректно измерване на водните маси, излизащи от язовира“, подчертава Мая Дряновска от отдел “Управление на риска от наводнения” в дирекцията по управление на водите.

 

Според показанията лъсва и нещо много интересно - неизвестен мъж позвънил във втория работен ден на новата година и се представил за изпълнителен директор на “Стомана индъстри”. Той заявил на Дряновска, че Димов му поръчал лично да се обади и да поиска отпускане на вода за неговото предприятие. Тя обаче отказала.

 

От разпитите става още ясно, че Димов не е изменял исканията на предприятията почти до момента, в който се наложи 100 хил. души да минат на воден режим.

 

“През времето ми на работа с министър Нено Димов не се сещам той да не е утвърждавал или да е връщал за преработка месечен график за комплексните и значими язовири. Имам информация, че той е провеждал сещи с експерти от Дирекция “Управление на водите”, докато са обсъждани различни въпроси, касаещи водния ресурс”, посочва в показанията си зам.-министър Атанаска Николова.

 

“Най-напред и най-значим (приоритет) е питейно-битовият въпрос и задоволяването на населението с вода за тези нужди; следващият приоритет е напояването, едва след това идват въпросите с ползването на водния ресурс за промишлени и екологични нужди“, подчертава Николова, като спряла да отговаря за управлението на водите на 21 август 2018 г.

 

Тази отговорност минала към Красимир Живков. „Аз лично никога не съм утвърждавал, дори и по заместване, графици за водовземане от язовир “Студена”, така също и не съм издавал разрешителни за водовземане и водоползване на язовир “Студена”, подчертава пред разследващите той, като допълва:

 

“Категорично министър Нено Димов никога не е искал от мен да му дам мнение или становище, които да касаят месечните графици за водовземане на язовир “Студена“.

Изменения започнали да се правят едва след 7 ноември – непосредствено преди началото на кризата в Перник.

 

“Искам да посоча, че аз лично никога не съм комуникирал с управителите или собствениците на “Стомана индъстри” и”„Топлофикация Перник“. Зная, че “Стомана индъстри” е собственост на някакви гърци, а “Топлофикация Перник” – ТЕЦ Република е на господин Христо Ковачки. Не съм имал с него нито официални, нито неофициални комуникации, не съм говорил и по телефон с него, но тук е мястото да посоча, че той е идвал в МОСВ. Не зная по каква тема и при кого е бил“, разказва Красимир Живков.

 

От думите му става ясно, че именно заявки на пернишката “Топлофикация” не са били входирани в деловодителната система на МОСВ, а са идвали директно на електронната поща. За същото потвърждава и Мая Дряновска от отдел "Управление на риска от наводнения "в дирекцията по управление на водите.

 

Красимир Живков, протокол

Атанаска Николова, протокол

Мая Дряновска, протокол

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама