БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


НАП в акция срещу обороти ментета и скрити печалби

0 5180 12.01.2010
НАП в акция срещу обороти ментета и скрити печалби

Средно с по шест пъти са се увеличили оборотите на заведенията и хотелитепо по време на студентския празник.Това показва проверка на НАП, направени на териотирята на цялата страна.



Само за трите дни, от 7 до 9 декември 2009 г., експерти на агенцията са извършени 498 проверки на 364 обекта. Под наблюдение на данъчни инспектори са били поставени 114 хотела и 250 заведения. Открити са общо 115 нарушения, преобладаващата част от които свързани с укриване на оборот. Само в три силистренски заведения са установени общо 75 нарушения на данъчното и осигурителното законодателство.

По време на проверките инспекторите на НАП са следяли за коректното отчитане на оборотите, издаването на касови бележки и фактури в хотели, ресторанти, дискотеки и други търговски обекти. Извършвани се и денонощни наблюдения, за да се гарантира, че всички приходи се регистрират надлежно на касовите апарати.

Проверките на инспекторите в цялата страна показват, че съществува масова практика срещу платените суми за куверт, за вход или за консумация в заведенията, да не се издава касова бележка. По този начин се укриват обороти, за които търговците не плащат дължимите данъци.

Акцията на НАП в заведенията и хотелите ще продължи и през 2010 г. В момента открити наблюдения се провеждат в обектите в зимните курорти, като основното за което следят инспекторите е коректното отчитане на оборотите на касовите апарати и издаването на касови бележки и фактури.

От НАП напомнят на гражданите, че могат да подават сигнали за търговци, които укриват оборот или не издават касови бележки на телефон 0700 18 700.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама