СВЯТ


КНДР може да поднови ядрените тестове. Преговорите в САЩ - в канавката

0 4295 21.01.2020
КНДР може да поднови ядрените тестове. Преговорите в САЩ - в канавката
Ким Чен-ун, Доналд Тръмп БГНЕС

Северна Корея ще търси “нов път”, след като САЩ не спази поставения едногодишен срок за стартиране на разговори за ядрената политика.


Пхенян категорично заяви, че от този момент нататък страната не е ангажирана с поетите си ангажименти спрямо САЩ. Те включваха ограничения за ядрените тестове и изстрелването на балистични ракети с голям обсег, пишат от “Ройтерс”. 


Ким Чен-ун беше дал едногодишен срок за започване на преговори по въпроса с денуклеаризацията. Тогавашният съветник на Доналд Тръмп по въпросите за националната сигурност - Робърт О’Брайън, още тогава обяви, че САЩ е готова да отвори своите канали за комуникация и да се постигне евентуално споразумение. 


"Повече няма причина едностранно да спазваме ангажимента, който не се спазва от другата страна", обяви представител на мисията на КНДР в ООН в Женева по време на подкрепяна от световната организация Конференция по разоръжаването.


Представителят обвини САЩ в налагане на "най-бруталните и нечовешки санкции".


"Ако САЩ продължат с тази враждебна политика към КНДР, никога няма да има ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Ако САЩ се опитат да наложат едностранни искания и упорстват с налагането на санкции, Северна Корея може да бъде принудена да потърси нов път", предупреди дипломатът, цитиран от “Ройтерс”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама