НОВИНИ


"Подкрепа” иска да се махнат матурите в четвърти клас

1 3820 22.01.2020
БГНЕС

Учителският синдикат ”Подкрепа” иска да бъде премахнато националното външно оценяване в четвърти клас, но да бъдат въведени годишни изпити, които се оценяват от преподавателите. Според синдикалистите никой освен просветното министерство не се вълнува от оценките на децата, а те се подлагат на ежегоден стрес.


Вместо това по-добър би бил вариантът да се върнат оценките в началния курс и изпитите в края на годината, които обаче да се правят от преподаващия учител. В началото на външното оценяване имаше и матури за пети и шести клас, които след това отпаднаха, така че синдикатите се надяват това да се случи и с четвъртокласниците.


Припомняме, че неотдавна паника в социалните мрежи предизвика решение на министерството на образованието и науката (МОН) децата от четвърти клас да слушат диктовката на аудиофайл, вместо да я чете познатата им учителка, която е и запознта с всички техни особености. Синдикатите смятат, че бележките от така нареченото външно оценяване за децата не служат за нищо друго, освен за статистиката на МОН.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама