ГЛАСЪТ


Хибридна частушка ”Русия ще схруска САЩ на закуска”, се лее от екрана

84 20003 22.01.2020
Хибридна частушка ”Русия ще схруска САЩ на закуска”, се лее от екрана
Силни сме, но и секси...

По бТВ поканили Цветлин Йовчев, бивш вътрешен министър да коментира вътрешното и международното положение. Като експерт. И експертът Йовчев излага някакви тези. По актуалните теми като водната криза и ареста на ексминистър Нено Димов се ограничава с едно-две изречения.


Все пак признава, че не е запознат с всички факти. Това е коректно. Не му е приятна и темата за охраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган, но признава, че не е редно НСО да се превръща в охранителна фирма, а милионери-политици да си плащат да ги пазят. Той не знаел какви са заплахите срещу двамата, но смята, че и никой не бива да знае. В това число и данъкоплатците, които плащат заплатите на Пеевски и офицерите от НСО… Експертът Йовчев внимава да не настъпи мина, щото знае колко са чувствителни олигарсите от ДПС.



Идва ред на международните теми и Йовчев се развихря. И разбираме от него как Русия се развива устремно под мъдрото ръководство на президента Владимир Путин. В същото време САЩ се разпада, защото гнилия капитализъм няма шанс. Привежда и доказателства: Русия създала невиждани военни технологии и произвела оръжия, които шокирали американците и те признали руското превъзходство.

 

Според Йовчев Китай също подминали САЩ като малка гара.  

 

Цветлин Йовчев би трябвало да знае – и знае, - че дори когато пропагандираш по някакви причини преимуществото на една държава спрямо друга, би трябвало да се аргументираш поне с един-два факта. Коректният анализатор, който претендира да е такъв, а не проводник на определени идеологии и политики, борави коректно със статистиката по съответните теми.

 

Военната мощ, немощ и отбранителната способност на всяка страна зависи от нейния икономически потенциал. Само диктаторските режими наливат огромни суми за въоръжение, за сметка на ниския стандарт на живот на населението. Северна Корея, африкански и латино-американски страни правят така. Организират пищни военни паради, с което искат да покажат някакво военно превъзходство над останалия свят. В Русия се случва нещо подобно.



Богати държави като Швеция, Швейцария, Норвегия и пр. не организират военни паради.

 

Според руския икономист и експерт по инвестиции Андрей Мовчан през последните години от Русия са изнесени над 1 трилион долара! Къде са тези пари е голяма тайна. Знае се само, че една част са в американски банки.

 

Депутати от Руската дума няколко пъти предлагат страната да прибере поне част от златния си резерв, който се намира в САЩ. През 2018 г. руски медии съобщават за изтеглени 47 млрд долара от Американската централна банка, но няма никаква информация в каква посока са поели. Нито за какво ще се използват или вече се използват.

 

Когато се сравнява военна мощ и потенциал e много важно да се знае какъв е Брутния вътрешен продукт на съответната държава.



БВП на Русия е 1,7 трилиона долара. През 2019 г. той е нараснал с 1,5%, в сравнение с предходната година. 10,7 хиляди долара е БВП на глава от населението.

 

БВП на САЩ за миналата година е 20,4 трилиона долара. През 2019 г. Съединените щати са подобрили световния рекорд като в продължение на 121 месеца БВП е вървял нагоре без прекъсване. Това е ставало средно с 2,9% на година. На глава от населението БВП е 59,9 хиляди долара.

 

БВП на Китай е 12,4 трилиона долара или 8,8 хиляди долара на глава от населението. Ръстът е 6,2%.

 

И не става въпрос за демонстрация на симпатии, а за коректно боравене с фактите.

 

Русия е създала модерни и високоефективни оръжия. Такъв е например комплекса „Топол“ с ракета РТ-2ПМ. От самолетите това са Су-27, МиГ-29, Су-35, ПАК ФА Т-50 и Ту-160.

Владимир Путин през 2018 г. заяви, че Русия притежава супер оръжие, което й дава абсолютно превъзходство пред САЩ и НАТО. Става дума за т.нар. „9М730 Буревестник“. Засега обаче не е ясно дали това оръжие е факт или само въображаем проект. На 8 август 2019 г. на полигона в Архангелска област при изпробване на двигателя на комплекса се получи силна експлозия. От "Росатом" признаха за неуспешния експеримент, както и че са загинали петима учени, а други трима са силно пострадали.

 

Русия може и да има научния потенциал да изобрети модерни оръжия, но няма техническа възможност – технологии, заводи и кадри, - да ги произведе. Единичните бройки са продукт на научни институти и лаборатории и се показват на международни изложения и за повдигане патриотизма на руските граждани.



В крайна сметка и Северна Корея има огромна армия и многобройни оръжия, но болшинството севернокорейци живеят на границата на оцеляването. Далеч от желания стандарт са и руснаците. Затова е много спорно дали трябва една държава да бъде възхвалявана заради тоновете ракети и смъртоносни оръжия или заради технологиите, които се прилагат в гражданските производства. Компютри и роботи, например.

 

Много важен критерий за мощта на една страна е и нивото на корупция в нея. Защото именно корупцията разяжда устоите на гражданското общество и демотивира хората. Къде е Русия в това отношение? Достатъчно е да се спомене, че новоназначеният премиер Михаил Мишустин не е декларирал имоти за над милиард, а съпругата му печели по 4-6 млн долара годишно без дори да има регистрирана фирма… това ли е голямото руско превъзходство? По корупция и погазване върховенството на закона?



Йовчев знае тези неща и затова синът му завършва висшето си образование в „лошия“, а не в просперираща Русия. Бившият вътрешен министър може да има мотиви да пропагандира руските успехи и военно превъзходство, но нека поне не обижда аудиторията с елементарна пропагандна частушка "Русия ще схруска САЩ на закуска". Времената са други, хората са информирани и могат да си правят изводи. Експертите са да дават коректна дефиниция за нещата и да правят прогнози на база обективни данни. Дори Москва няма нужда от примитивна реклама. Трябва нещо по-убедително, но Йовчев и подобни на него явно не могат. Те така я разбират хибридната война: хвърлят се в атака, но отричат да има такава...

 

Д-р Димитър Попкутуев


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама