БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Обжалваш сметката, не дърпат шалтера

2 4634 13.01.2010
Обжалваш сметката, не дърпат шалтера
Занапред електроразпределителните дружества ще трябва да плащат лихви на клиентите си Вяра Йовева

Дружествата за електроразпределение нямат право да спират тока на абонатите си заради неплатени сметки. Условието обаче е клиентите да оспорват получените фактури чрез писмена жалба, подадена в съответното дружество.



Това обявиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), позовавайки се на текстове в общите условия на трите дружества, по които те доставят електричество на клиентите си.

Есперти уточниха, че в общите условия е записано, че абонатът няма право да откаже да плаща сметките си. Но също така е постановено и че ако оспорва сметката, енергото не може да му изключва електричеството.

Това право на потребителя да се оплаква срещу начислената му енергия и едновременно с това - да не стои на тъмно, ще се запази и след подготвяните промени в общите условия, категорични са от ДКЕВР.

Занапред електроразпределителните дружества (ЕРП) ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН ще трябва да плащат лихви на клиентите си, ако по една или друга причина са им надвзели пари. Това предвиждат промени в общите условия на трите енергодружества, съобщи председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Той обясни, че когато енергото е надвзело суми, то трябва да ги върне, но заедно с начислената за съответния период лихва. В такива случаи ще се прилага законната лихва, която е в размер на основния лихвен процент (ОЛП) плюс десет пункта. Към днешна дата това прави 10,39 на сто, тъй като ОЛП е 0,39%. Досега част от дружествата, които доставят ток у нас, са връщали взетите в повече пари, като са начислявали само ОЛП.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама