НОВИНИ


Екокатастрофа в Созопол? Тръба за отпадни води изплува край къмпинг

3 4769 27.01.2020
Екокатастрофа в Созопол? Тръба за отпадни води изплува край къмпинг
Faceobook, Irina Karabadjakova

Страх от екокатастрофа край Созопол. Тръба за отпадни води изплува край къмпинг “Златна рибка” и притесни жителите на черноморския град.


За новината съобщиха потребители в социалните мрежи. От общината обясняват пред местни медии, че най-вероятно се касае за част от съоръжението за дълбоководно заустване от новата пречиствателна станция. Предполага се, че причина за това е некачествено изпълнение по изграждането на съоръжението.

 

Проверка на място предстои да извършват от РИОСВ – Бургас. Към този момент замърсяване на морето не е установено. От общината уверяват, че няма опасност от екокатастрофа. По думите на местната управа през тръбата се заустват само пречистени води, а пречиствателната станция работи нормално.

 


.

 

“Иноформацията, която имаме е, че компрометираният участк е около 50 метра в края на съоръжението, което е с обща дължина близо 2 километра“, обяснява пред местни медии директорът на РИОСВ – Бургас инж. Тонка Атанасова.

 

Още миналата седмица от ВиК- Бургас, които стопанисват пречиствателната станция в Созопол са съобщили за разместване на бетонните тежести, които са монтирани, за да държат тръбата на мястото ѝ. До края на седмицата трябва да бъдат анализирани пробите, взети от морската вода край Златна рибка.


Изхвърлената тръба е част от мрежата за отвеждане в морето за дълбоководно заустване на отпадните води от пречиствателната станция на Созопол. Тя е изградена по интегрирания проект за водния цикъл в Созопол на стойност 75 млн. лв., който е реализиран през 2015 г. по времето на бившия кмет Панайот Рейзи.

 


.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама