По традиция всеки 14-ти януари ромите посрещат Нова Година. Празникът е известен като Висилица или Банго Васил /куцият Бонго/ и продължава цели три дни.
Първия ден ромите посрещат Бъдни вечер с празнична трапеза, на която се нареждат постни гозби. Стопанката меси обреден кравай за здраве и късмет и пече сладка тиква с мед и пара, по която се гадае дали ще е спорна годината.
На Василица по стар обичай се коли курбан – най-често гъска или петел, от който приготвят обредната храна за празника. Птицата пълнят с ориз, за да има берекет, а на крилата й слагат две свещици, по чийто пламък предсказват здрав ли ще бъде стопанинът.
От сутринта жените гледат какъв човек пръв ще влезе в дома и по това гадаят ще има ли късмет семейството.
По къщите ходят малки деца - сурвакари, които благославят стопаните за здраве и щастие, а домакините ги даряват с дребни бонбони и пари.
На третият ден, който ромите наричат "патерица", ходят на гости у близки и приятели, нареждат пищни трапези и правят голями веселби.