НОВИНИ


Седем обвинения са повдигнати срещу Васил Божков

29 5873 29.01.2020
Седем обвинения са повдигнати срещу Васил Божков
Иван Гешев

Седем обвинения са повдигнати задочно срещу Васил Божков, съобщи пред журналисти главният прокурор Иван Гешев. Бизнесменът е обвинен за общодържавно и международно издирване, тъй като е напуснал пределите на страната. Издадена е и европейска заповед за арест.


Според Либерта. бг на Васил Божков е повдигнато обвинение за ръководител на ОПГ. А шефът на Комисията по хазарта е получавал от него по 10 000 лева на ден.

 

"Всеки обвиняем има право да се защитава както иска. Аз няма да влизам в спор с обвиняеми. Нашата работа е, когато констатираме доказателства за престъпление, да повдигнем обвинение. Виждате, че това се върши срещу хора с огромни финансови възможности. Това е поредният случай, това не е инцидентно действие, а политика на прокуратурата през последните няколко години. Ще припомня - Димитър Желязков, Арабаджиеви, Баневи, Миню Стайков. Аз съм сигурен, че наблюдаващите прокурори, след като съберат доказателства, ще изправят и г-н Божков пред българския съд. Ще положим всички усилия той да бъде изправен пред съда", категоричен бе Гешев.




По думите му, това е поредният български олигарх, който бяга от България.

"Аз, ако не се притеснявах от нещо, нямаше да избягам. Не ми е известно къде се намира, но съм сигурен, че ще си го приберем", допълни главният прокурор.

Гешев бе категоричен, че работата на прокуратурата не е да я харесват.

 

"Половината ми живот мина в този криминален преход, вашият също. Българските граждани трябва да решат дали и скат да се оплакват или искат ред. Време е този криминален преход да свърши. Време е да кажем стига и прокуратурата го прави и ще го прави по отношение на всички лица, които са нарушили закона. Време е всеки да плати цената за това, което прави. Ние не мразим богатите, всеки трябва да си спазва задълженията. А основното е да си плащаш данъците. Не може да дължиш на държавата над 550 милиона лева за една година и да казваш, че си репресиран. Това са по 100 лева към всяка пенсия.", каза още той.

 

По думите му при спецоперацията по-рано днес на Специализираната прокуратура и МВР са задържани вече над 16 души, като сред тях е и председателят на Комисията по хазарта Александър Георгиев, който е в ареста за 24 часа по Закона за МВР.




На въпроси за конфликта му с президента Румен Радев, Гешев отговори, че той лични конфликти няма, нито пък има лични битки. Отказа да отговори на въпрос защо досъдебното производство, от което вчера бяха публикувани СРС-та не се води от военната, а от спрециализираната прокуратура.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама