НАРОДЕН ГЛАС


Прецедент! Осъдиха ЦИК за пропуснати ползи

1 6051 30.01.2020
Прецедент! Осъдиха ЦИК за пропуснати ползи

Бившият общинския съветник Десислава Йорданова от групата на пловдивските социалисти, спечели окончателно дело за пропуснати ползи срещу Централната избирателна комисия.Решението на Върховния административен съд е от 29.01.2020 година и не подлежи на обжалване.


Неин адвокат е популярният пловдивчанин Кристиан Гьошев - известен с битките си за справедливост срещу държавните и общински администрации.


Йорданова, която е дъщеря на депутата от БСП доц.Георги Йорданов - зам.-председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание, ще получи обезщетение в размер на 2840, 96 лв. като пропуснати ползи /заплати/ за времето от 10.04.2017 г. до 14.11.2017 г., когато вместо нея Общинската избирателна комисия-Пловдив обявява за избрана Димитринка Вакрилова, за която се говореше, че гравитира около областния лидер на социалистите в Пловдив Георги Гергов. По-късно това решение на ОИК бе обявено за незаконно от Върховния административен съд и комисията бе принудена да обяви Йорданова за съветник.


Това решение е правен прецедент в съдебната практика. До сега никой не беше търсил и получавал обезщетение за вреди в следствие на незаконен акт на Общинска избирателна комисия.

 

"Щастлив съм от крайния съдебен акт. От тук насетне се надявам това решение да кара членовете на Общински и Районни избирателни комисии, както и тези на ЦИК да са внимателни при приемането на административни актове, които навлизат в правната сфера на физически лица, които участват в изборния процед.", заяви адвокат Кристиан Гьошев.


Очаква се до дни, друг състав на ВАС да се произнесе с решение по идентично дело на друг пловдивски съветник - арх.Цветелин Цоневски от групата на "Кауза Пловдив", който близо година беше извън общински съвет, отново заради незаконно решение на пловдивския ОИК. Негов адвокат също е адв.Кристиан Гьошев


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама