СВЯТ


Лоша шега? Карикатура на коронавируса скара Китай и Дания

1 5238 30.01.2020
Лоша шега? Карикатура на коронавируса скара Китай и Дания

Карикатура на смъртоносния коронавирус предизвика дипломатически скандал между Китай и Дания. Снимки и колажи, които хвърлят малко по-ведър и забавен поглед на иначе една никак ведра и не особено забавна обстановка успяха да обиколят социалните мрежи и да скарат големите в кабинетите на двете страни.


Сатирата е едно от средствата на публицистиката да каже онова, което иска, без да ти го натрапи. Да те остави да помислиш, да интерпретираш и да видиш онова, което трябва. Карикатури нееднократно са ставали поводи за скандали, а в някои случаи дори и за смърт. Само си припомнете атентатът в редакцията на френското сатирично списание “Шарли Ебдо”. Затова подобни дързости много лесно могат да предизвикат много бързо и остри реакции.

 

Карикатурата е дело на датския вестник “Жиланд-Постен”. На рисунката е изобразено китайското знаме, но вместо звезди, на червен фон има малки коронавируси.

Последва бърза и бурна политическа реакция. От китайското посолство в Дания заявиха, че очакват извинение за публикуваната карикатура. Рисунката била направена без абсолютно никакво съчувствие и прекрачвала границата на “цивилизованото общество” и свободата на словото.

 

Главният редактор на изданието Якоб Ниброе заяви, че карикатурата не е публикувана с целта да се присмиват на ситуацията в Китай. Но отказа и да се извини. Това пък не е никаква изненада. Карикатуристите обикновено казват това, което имат да кажат дръзко, с молив в ръка и без да съжаляват.

 

“Не можем да се извиним за нещо, което не смятаме за грешно- Нямаме намерение да се подиграваме на ситуацията в Китай и не смятаме, че рисунката е такава“, заяви Ниброе.
Вирусът в Китай вече взе 170 жертви. Заразени са хиляди. Болестта премина пределите на страната, достигна други азиатски държави, Австралия, САЩ и дори Европа. Смята се, че до този момент регистрирани случаи на коронавирус има в около 16 страни по света. От Световната здравна организация ще се съберат за трети пореден път, за да преценят дали да обявят извънредно положение.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама