В България за трети път ще бъде отбелязан Европейския ден за здравословното хранене и готвене за деца. 100 готвачи и над 500 деца ще се включат в атрактивно приготвяне на храна. То е съчетано с театрално представление. Децата сглобяват малко меню с помощта на предварително подготвени компоненти.
Събитието се организира от представителството на Европейската комисия и Европейското сдружение на професионалните готвачи "Евро-Ток България".
По думите на Жоро Иванов, президент на "Евроток България"децата са "с чисти рецептори и усещане за храна". В ефира на БНР той обясни, че за да бъде интересен този празник на децата, е избран формата "забавното готвене". "Човек обича да се храни, хубаво е от ранна възраст да знае с какво и как", да познава най-добрият начин на готвене и избор на храна", подчерта Иванов.
Според организаторите, формулата за здравословно хранене включва храните, които се консумират балансирано, в разумни количества, като изборът е индивидуален. Дори хамбургер, направен с добри продукти и консумиран в определени количества, не е вреден, посочи специалистът.
Проучване на Евробарометър в ЕС показва, че около 22 млн. деца са с наднормено тегло, като 5 млн. от тях са със затлъстяване. У нас 30.6% от децата в първи клас са с наднормено тегло, 17% от тях - със свръхтегло, а 15.6% - със затлъстяване, сочат данни на Националния център за опазване на общественото здраве.