НОВИНИ


На прага на еврозоната: Митове, легенди и истини за стабилността на лева

8 4812 31.01.2020
На прага на еврозоната: Митове, легенди и истини за стабилността на лева

България е на прага на еврозоната. Поправки в закона за БНБ бяха приети вчера, свързани с курса на лева, спрямо еврото. Шефът на бюджетната комисия обаче заяви категорично - страната ни ще влезе в чакалнята само при фиксиран курс. И все пак опасенията са - как приемането на еврото ще се отрази на бизнеса и обикновения човек.


“Никога ЕЦБ не е определяла курса. Това, което изисква тя е валутният курс да се определя на пазарен принцип. У нас валутният курс не е тестван пазарно, а е фиксиран лабораторно. Не е ясна пазарната му оценка. Моите преценки са, левът ще се определи като по-скъп, отколкото е в момента. Ако преминем към пазарен курс, левът няма да девалвира, а обратно", коментира пред bTV финансистът проф. Гарабед Минасян.

 

Нищо нма да се случи и с цените на стоките, категоричен беше Манасян. По думите му няма нищо страшно и опасно в плаващия валутен курс, защото по този начин ние ще бъдем облагодетелствани.

 

"Винаги има рискове. Това не е безрискова операция. Но те не са свързани с обратния процес и девалвирането на лева", увери финансистът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама