ПОЛИТИКА


Северна Македония ратифицира Протокола за присъединяване към НАТО

4 5912 11.02.2020
Северна Македония ратифицира Протокола за присъединяване към НАТО
Йенс Столтенберг

Парламентът на Северна Македония ще ратифицира Протокола за присъединяване на страната към НАТО. Специално за събитието парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, пристигат днес в Скопие.


Българските парламентаристи ще присъстват на ратификацията на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО. Това ще стане на заседание на Събранието на Северна Македония. След гласуването в македонския парламент председателят на българския парламент Цвета Караянчева и депутатите ще присъстват на церемонията по издигане на знамето на Алианса пред сградата на Събранието. По време на посещението си в Скопие Караянчева ще се срещне с президента на Северна Македония Стево Пендаровски и с председателя на македонския парламент  Талат Джафери, уточнява БНР.

 

Решението да бъде отправена покана към западната ни съседка за присъединяване към НАТО е взето през 2008 година с условие за намиране на взаимно приемливо решение на спора с Гърция за името на страната. Този процес и процедурите по изпълнението на достигнатия компромис приключиха с ратифицирането от парламентите на двете страни на подписаното през 2018 година  Преспанско споразумение. През февруари миналата година Протоколът за присъединяване на Северна Македония към НАТО се подписа от държавите-членки на Алианса в Брюксел.


Българският парламент ратифицира Протокола по присъединяването на Северна Македония на 20 февруари миналата година в присъствието на председателя на македонския парламент Талат Джафери.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама