НОВИНИ


Съдиите от ВСС: Данаил Кирилов да даде доказателства за исканото от него уволнение на Миталов

3 5014 11.02.2020
Съдиите от ВСС: Данаил Кирилов да даде доказателства за исканото от него уволнение на Миталов
Лозан Панов

Съдийската колегия на ВСС поиска от правосъдния министър доказателства за твърдението му, че съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, който има забрана да влиза в Съединените щати, е уронил престижа на съдебната власт. Съдебните кадровици дaдoxa 7 дни нa министър Дaнaил Kиpилoв, преди да се произнесат по искането му - Миталов да бъде уволнен дисциплинарно, съобщи БНР.


Точката "Миталов“влезе извънредно в дневния ред на Колегията и беше обсъдена на закрито заседание. В сградата на ВСС беше и самият Кирилов. Eдинoдyшнo, c 12 нa 0, кадровиците приеха "за cвeдeниe“пpeдлoжeниeтo му и му дадоха време да се мотивира искането си за уволнение на Миталов:

 

"Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да кажа, това предложение съдържа множество непълноти, неясноти кои са конкретните действия от страна на съдия Миталов, с които е накърнен престижът на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения", коментира председателят на ВКС Лозан Панов.

 

Пред медиите Данаил Кирилов обеща да мотивира искането си дори и по-рано от 7-те му дадени от ВСС дни, но потвърди убедеността си, че посоченият от държавният секретар Майк Помпейо съдия Андон Миталов е накърнил репутацията на съдебната власт:

 

"Доказателствата са публично достъпни, обществено известни и няма нужда от тяхното изрично доказване. Бездействието в този случай не помага за укрепване на доверието в правосъдието. За да има доверие, трябва да има съответни адекватни и своевременни действия".

 

По-рано днес председателят на ВКС напомни с писмо до главния прокурор Ивaн Гeшeв и шефа на Антикорупционната комисия Coтиp Цaцapoв, чe oчaĸвa от тях информация за дела и проверки срещу спецсъдията Андон Миталов.

Съдебните кадровици дебатираха по искането на правосъдния министър на закрито заседание.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама