НОВИНИ


Прокуратурата иска забрана на партията на Боян Расате

12 5052 11.02.2020
Прокуратурата иска забрана на партията на Боян Расате
Боян Расате

След разпореждане на главния прокурор Иван Гешев Софийската градска прокуратура е извършила проверка дали дейността на БНС отговаря на изискванията на закона. Част от действията по проверката на БНС прокуратурата е възложила на ДАНС.


"Това сдружение е организирало своя военна структура. Горното извеждаме от следното, събрани са много данни, които сочат, че членове на сдружението, негови симпатизанти и членове на УС участват в много изяви с военни униформи. Които са насочени към разпалване на насилие именно на такава расова, етническа, религиозна основа или полова принадлежност.", заявава пред БНТ Антоанета Панчева - прокурор в Софийската градска прокуратура.

 

От прокуратурата твърдят още, че БНС организира подобни прояви вече цели десет години, с което е показало устойчивост на нарушенията си, а не инцидентност. Основателят на организацията Боян Расате коментира, че забраната не е толкова фатална.

 

Припомняме, че на 27 януари в агенцията за справка е бил повикан Емил Крумов, който е записан като член на управителния съвет на организацията. При проверка на входа тогава мъжът вади писалка тип "оса" и се самоубива. Случаят се разследва от прокуратурата.

 

От държавното обвинение припомнят, че при обиск в дома на Крумов са открити голямо количество оръжия, свастики, нацистка литература, снимки и произведения на Хитлер. Подобни материали са открити и в домовете на други активисти на организацията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама