АРТ ДЖУНГЛА


Уникален артефакт от „Титаник“, продаден за 1,7 млн. долара, ще бъде показан пред публика

0 5798 12.02.2020
Уникален артефакт от „Титаник“, продаден за 1,7 млн. долара, ще бъде показан пред публика

Цигулката на британския музикант Уолъс Хартли, загинал през 1912 г. по време на катастрофата на ”Титаник”, беше включена временно в експозицията на Titanic Museum Attraction в Брансън (Мисури, САЩ). Уникалният инструмент може да бъде видян от посетителите на музея в Брансън до 15 юни.


Скоро уникалният инструментът беше продаден на колекционер за 1,7 милиона долара. Това беше най-високата цена, платена някога за артефакт от потънал кораб.  Сега анонимният собственик позволи на цигулката да стане част от експозицията на музея за кратко време,  съобщи РИА Новости.

 

"Това е най-емблематичният артикул в изложбата за тази година. Уолъс Хартли - музикант и ръководител на оркестъра на „Титаник” е свирел на този инструмент, докато корабът е потъвал”, коментира Андрю Олдридж, директор на музея.

 

Първоначално цигулката е подарена на Уолас Хартли от неговата годеница. Той взел инструмента на първото си плаване на "Титаник". След трагичния сблъсък на лайнера с айсберга групата музиканти продължила да свири до последно за пътниците (тази сцена беше пресъздадена в едноименния филм за „Титаник” на Джеймс Камерън).

 

За съжаление, Хартли не оцелява в катастрофата. Той е открит две седмици по-късно. Към тялото му е била завързана цигулката му, която по-късно е била върната на годеницата на починалия музикант. Тя я дарява на благотворителната организация „Армията на спасението”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама