СВЯТ


След Brexit: Съветът на ЕС даде мандат за преговорите с Великобритания

0 3962 25.02.2020
След Brexit: Съветът на ЕС даде мандат за преговорите с Великобритания
БГНЕС

Зелена светлина за стартиране на преговори за бъдещите отношения между Великобритания и Европейския съюз даде Съветът на ЕС.


Двете страни в сюжета Brexit ще трябва да постигнат съгласие по редица въпроси по време на преходния период след разхода на Великобритания с ЕС. Това трябва да се случи до края на тази година.

 

Еврокомисията бе назначена за главен преговарящ от страна на ЕС. Съветът одобри и насоките на бъдещите преговори.

 

Съюзът желае да изгради амбициозно, задълбочено и балансирано икономическо партньорство с Великобритания. От дадения днес мандат става ясно, че то може да бъде постигнато само чрез твърди ангажименти за гарантирането на равнопоставеност за открита и честна конкуренция предвид географската близост и икономическата независимост на ЕС и Обединеното кралство, съобщават европейските институции.

 

Желанието на Брюксел е да договори споразумение за свободна търговия с Лондон, което да осигури нулеви мита и квоти в търговията със стоки. Тук трябват гаранции за сътрудничество в митническата и регулационната сфери. Споразумението трябва да включва ефективно управление и надзор, уреждане на споровете и на прилагането му.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама