НОВИНИ


Турция обяви: Портата за бежанци към Европа се отваря

19 6134 28.02.2020
Турция обяви: Портата за бежанци към Европа се отваря
Реджеп Ердоган

Ердоган отваря портите за бежанци към Европа. Анкара обяви, че вече няма да спира сирийците, които искат да влязат на територията на стария континент. Причината за острата реакция е убийството на 33 турски бойци по време на бомбардировките в Идлиб.


Въздушните удари са извършени от сирийската армия на Башар Асад. Мишената са били позиции на турските военни в сирийската провинция Идлиб. Русия също стои зад Асад.

 

Действията на Кремъл и сирийските военни бяха остро осъдени от международната общност. Генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг призова за спиране на офанзивата и спазване на международното право. НАТО подкрепят усилията на ООН за уреждане на мир в реиона, съобщават от “Ройтерс”. Столтенберг обяви, че днес се свиква извънредно заседание между държавите в НАТО. Посланиците ще обсъдят обстановката в Сирия по искане на Турция.

 

Турският президент Реджеп Ердоган вече няколко пъти е заплашвал открито Европа, че ще отвори границите за бежанци. В страната по официални данни има около 3 милиона и 700 хиляди сирийски бежанци. Турски медии съобщават за групи бежанци, които се опитват да проникнат на гръцка територия от Турция. Капацитет, с който Европа не би могла да се справи.

 

Анкара нанесе ответни удари по позиции на армията на Башар Асад. "Всички известни позиции на режима бяха обстреляни от нашите сухопътни и военновъздушни части", каза в комюнике ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун.

 

Вследствие на ескалацията на напрежението в Сирия в Анкара се проведе извънредна среща, председателствана от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган. Заседанието в президентския дворец продължи два часа и в него взеха участие военният и външният министър, началникът на Генералния щаб, ръководителят на разузнавателната служба МИТ и други високопоставени официални лица. Крайната националистическа Партия на националистическото действие, която подкрепя управляващата Партия на справедливостта и развитието, и опозиционната Народнорепубликанска партия проведоха извънредни заседания на ръководствата си във връзка с обстановката.

 

По-рано Русия обвини Турция в нарушаване на споразумението от Сочи и че е подкрепила с артилерийски огън въоръжените бунтовнически групи в Идлиб, а в руски медии се появиха информации, че са били използвани преносими зенитни ракетни комплекси (ПЗРК) срещу сирийски и руски самолети и хеликоптери. Такива кадри бяха публикувани и в социалните мрежи.

 

САЩ също призоваха за прекратяване на настъплението в Идлиб и изразиха подкрепа за Турция. "Заставаме зад нашия съюзник в НАТО Турция и продължаваме да призоваваме за незабавно спиране на тази отвратителна офанзива на режима на Асад, на Русия и на силите, подкрепяни от Иран", каза в комюнике говорител на Държавния департамент.

 

От своя страна министерството на отбраната на Русия обяви днес, че турските военни, които са били атакувани в Идлиб, са се намирали сред „терористи“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама