СВЯТ


Коронавирусът настъпва в Иран, уби депутат

1 4253 29.02.2020
Коронавирусът настъпва в Иран, уби депутат

Броят на починалите от коронавируса в Иран е достигнал 43 души, а заразените са вече 593 души, съобщи представителят на здравните власти Киануш Джаханпур, цитиран от Ройтерс.


"През последните 24 часа са починали още девет души от вируса, с което общият брой на жертвите става 43. От вчера има нови 205 случая на заразяване, с което потвърденият брой на заразени става 593 души", каза Джаханпур по иранската държавна телевизия. 

Сред жертвите на смъртоносния вирус е и депутатът Мохамад Али Рамазани Дастак. Той е бил откаран в болница рано тази сутрин, където е издъхнал. Симптомите му са били грипоподобни. 

 

Припомняме, че четирима депутати в Иран са с положителни проби за новия коронавирус COVID-19. Страната е сред най-силно засегнатите в света с над 500 потвърдени случая.

Заради вируса властите в ислямската република отмениха петъчната молитва във всички джамии в страната. До петък следобяд заразените с коронавирус в Иран официално са 338, а умрелите вече са 34.

 

Сред заразените е и един от 12-тe вицепрезиденти - Масумех Ебтекар, която отговаря за жените и семейните въпроси. Тя е вторият член на правителството с коронавирус. Преди дни бе потвърдено, че зам.-министърът на здравеопазването Ирадж Харирчи е с COVID-19. Той всъщност е отговорен за мерките срещу разпространяването на болестта.

Държавната информационна агенция ИРНА съобщи, че предстоят изследвания на целия екип на заразената вицепрезидентка.

Властите в Иран забраниха и събирането на хора за сватби и погребения. Затворени са училища и университети, както и кина, театри и концертни зали.

 

Австралия ще откаже влизане на своя територия на всички пристигащи от Иран чуждестранни граждани заради ескалиращата епидемия от новия коронавирус в Ислямската република, съобщи министърът на здравеопазването Грег Хънт, цитиран от Ройтерс. Пътуващите от Иран за Австралия чужденци ще трябва да прекарат 14 дни в друга страна, считано от 1 март, каза Хънт. "На този етап вероятно има голям брой неразкрити случаи на заразяване, което означава, че те няма да бъдат засечени на заминаване от Иран", заяви той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама