НОВИНИ


”Булгаргаз”: Парите от ”Газпром” ще бъдат върнати до края на март

2 3872 05.03.2020
”Булгаргаз”: Парите от ”Газпром” ще бъдат върнати до края на март
БГНЕС

До края на марта ”Газпром” ще възстанови на ”Булгаргаз” надвзетата сума за периода от 5 август 2019 г. до момента, която е над 150 млн. лв. Това заяви изпълнителният директор на родното дружество - Николай Павлов.


При формирането на цената на газа от Русия за България занапред ще се взима под внимание не само стойностите на мазута и газьола на борсите, но и моментната ситуация на газовия пазар. Така цената ще се доближи значително до пазарната, обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

В началото "Газпром" са били шокирани от цената, която била поискана от българската страна, но по-късно се съгласили с аргументите и са склонили да смъкнат цената на горивото.

 

Към момента обаче няма законов механизъм, чрез който парите да бъдат върнати на бизнеса. Председателят на КЕВР - Иван Иванов, обясни, че към момента комисията няма правно основание да се произнася с решение за минал период. Това ще наложи промени в Закона за енергетиката.

 

В случай че се реши компенсацията да стане чрез приспадане в сметките за бъдещ период, това решение също трябва да стане регламентирано с промени в закона, препоръча председателят на КЕВР.

 

Според Иванов, ако се стигне до ежемесечно определяне на цената на природния газ, а не както е сега на три месеца, това ще създаде много тежки проблеми.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама