ПОЛИТИКА


Топ експертката Георгиева ще спаси реномето на България

3 5921 19.01.2010
Топ експертката Георгиева ще спаси реномето на България
Желева и Георгиева Вяра Йовева

Оттеглянето на Желева нанесе тежък удар на Барозу, пише “Уол Стрийт Джърнал”.


Председателят на ЕП Йежи Бузек се надява гласуването на състава на ЕК да се състои на 9-ти Февруари.
Кристалина Георгиева е новият кандидат за еврокомисар на България.

“Това си е голяма работа,” заяви Фредрик Ериксън, анализатор от Европейския център за международна политика и икономика. “Барозу каза, че това (кандидат-комисарите) ще бъде най-добрият екип, който ще се справи с предизвикателствата на ЕС.”

Оттеглянето на Желева може да предпази други консерватори като Нели Крус от нейната съдба. Друг вариант е консерваторите в ЕП да подгонят социалистите, като например унгарския кандидат Ласло Андор. През 90-те години на миналия век Андор е бил редактор на крайно ляво издание, което е защитавало марксизма.

Желева е била гледана под лупа откакто е дошла в ЕП заради репутацията на страната й, изтъква изданието. Въпреки компроматите срещу съпруга й Барозу не й отказва подкрепа.

Новият кандидат Кристалина Георгиева е научен работник и икономист и работи в СБ от 1993 г. Тя е вицепрезидент от 2008 г. Като научен работник едва ли ще провокира скандали за разлика от бившата бизнесдама Желева, считат експерти.
Накрая “Уол Стрийт Джърнал” изтъква, че “брюкселската политика” е изиграла голяма роля за оттеглянето на Желева. Европейският парламент е най-слабата институция на ЕС в Брюксел и оторизацията да назначава еврокомисари е един от малкото му шансове за себеизява.

Топ експертката Георгиева ще направи опити да спаси реномето на България, обяви Барозу. С тази номинация Бойко Борисов спечели уважението както на демократи, така и на социалисти. Нейният професионализъм е неоспорим факт.
Българското правителство успя да избегне неудобна ситуация, като смени Желева в последните часове преди заседанието на комисията по развитие към ЕП.

“Оттеглянето на българския кандидат бе неизбежно и предсказуемо,” заяви Мартин Шулц, лидер на социалистите в ЕП.

Изданието припомня, че след изборите през 2009 г. Борисов е заявил, “Ако България е наистина европейска страна, то премиерът трябва да е жена.” Тогава всички са знаели, че е имал предвид Георгиева. В крайна сметка тя се оказа скрития му коз. Това е вторият служител на СБ след Симеон Дянков, който Борисов “наема”. Георгиева е най-добрият кандидат за комисар – блестяща кариера, безупречна репутация и силен характер. Тя е първата източноевропейка, която заема толкова висока длъжност в СБ – вицепрезидент и секретар по корпоративните въпроси.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама