СВЯТ


САЩ бойкотира приемането на споразумението за мир в Идлиб

1 4438 07.03.2020
САЩ бойкотира приемането на споразумението за мир в Идлиб

САЩ блокира приемането на декларацията от Съвета за сигурност на ООН в подкрепа на руско-турското споразумение за край на напрежението и сблъсъците в сирийската провинция Идлиб.


Заседанието бе при закрити врата. САЩ обаче са отказали да я подпишат. Според Вашингтон тя е “преждевременна”, макар че повечето държави са приели благосклонно споразумението за спиране на огъня, сключено между Турция и Русия.

 

Припомняме, че то бе подписано преди дни, след многочасова среща между президентите на двете държави - Реджеп Ердоган и Владимир Путин, чиито интереси станаха повод са сблъсъци в Сирия и доведе до ескалация на напрежението.

 

Руският постоянен представител Василий Небензя, който поиска провеждането на заседанието, предложил на 14-те си партньори от Съвета за сигурност да приемат общ документ, съобщиха дипломати при условие да останат анонимни.

 

Тогава в рамките на обсъждането Русия обвързала искането си с желанието на САЩ за бързо приемане на резолюция от Съвета за сигурност за одобрение на споразумението, сключено на 29 февруари между Вашингтон и талибаните за Афганистан. Руските представители ясно дали да се разбере, че ще й се противопоставят, пишат от “Франс прес”.

 

"Искахме да бъде приета декларация, но заради позицията на една делегация това се оказа невъзможно", отбеляза след заседанието пред журналисти Небензя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама